OTKUP MLADE: Dobra zabava ili primitivan običaj?

Srpski svadbeni običaji su brojni, a u zavisnosti od dela zemlje, videćete da su jedni popularniji od drugih. Običaj koji je svakako zadržao svoju aktuelnost je otkup mlade, veoma često običaj pun smeha i humora, ali nisu baš svi oduševljeni njime. Istorijiski, ovaj običaj je zaista uključivao cenjkanje, veliku količinu zlata i dukata, sve dok knez Aleksandar Karađorđević 1846. godine nije objavio naredbu kojom “iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečjem”.

Od tada je prošlo skoro 160 godina, ali običaj nije nestao, već je poprimio zafrkansko obličje.

stacksmag.net

stacksmag.net

Ovako to izgleda – dever (brat ili rođak mladoženjin) ide u kuću devojke, često praćen najduhovitijim mladoženjinim drugarima. Tamo ga dočekuje mladin brat ili rođak, koji će se sa deverom cenjkati. Naravno, to ne bi trebalo da bude pijačno cenjkanje niti iznuđivanje novca – ako se svi dobro nasmeju, lako će se složiti za svotu novca, koja ni ne treba da bude ogromna.

PROČITAJTE I  O OVOM NAŠEM OBIČAJU: Kićenje mladine kapije

Često se desi i da je mladin brat dete, pa ga mame igračkama i slatkišima. Treba napraviti što bolju zabavu od otkupa mlade, pa tako neki nose novac iz monopola, ili se raspitaju šta je to što mladin brat voli, a ne mora biti novac, pa se tako zabavljaju dok se ne dogovore.

Ulaze u kuću sa rečenicom “Čujemo da ovde stanuje devojka koja bi da se uda i usreći deliju, pa smo došli da vidimo ispunjava li i ona kriterijume”, ali mnogi smisle i nešto duhovitije. “Čujemo da ovde živi cura koja ne voli ni da kuva ni da pegla, a nije ni najlepša, pa bi vi nama ustvari trebalo da platite”, jedan je od atipičnih primera rečenice kojom možete da uđete u kuću mlade.

panacomp.net

panacomp.net

Međutim, događa se nekad da jedna od “pregovaračkih” strana uopšte nema smisla za humor, pa cela situacija ne bude ni malo smešna, već eskalira u sukob ili pravo pravcato cenjkanje. Gde je priče o novcu, tu je i neprijatnih situacija. Dešava se i da mlada zabrani ovakvu zabavu, zbog feminističkih stavova, verujući da sa ovakvim stvarima ne treba niko ni da se šali. Potpuno je i jasno zašto bi tako i pomislila – ipak se radi o otkupu mlade. Drugim damama ovakav običaj ne smeta, pa ohrabruju ovakvu zabavu i čak biraju “lažnu mladu”, svoju drugaricu ili sestru, ponekad čak detence, da bi se ovakva zabava odužila i postala još smešnija.

Obe strane su u pravu – svako ima pravo na svoj stav. Šta vi mislite, da li je otkup mlade zabavan običaj ili primitivnost?

ZA JOŠ SRPSKIH OBIČAJA KLIKNITE OVDE: Kićenje svatova

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>