Idealno vreme za brak

Otvorite neku od stranica jednog od silnih časopisa za žene i naći ćete gomilu proverenih saveta o tome kako pronaći Idealno. Idealne jastuke za spavanje, Idealne cipele za posao, Idealnog muškarca, namamiti ga Idealnom kuhinjom i Idealnim seksom, za Idealni vikend. OK, nekad pokušavaju da zavaraju trag sa “iz snova”, “kakve ste oduvek želeli”, “na kojima će vam drugi zavideti” i slično. No, najbolja stvar kod Idealnog je – što ono, u formi u kojoj pokušavaju da nam ga prodaju, ne postoji.

Pre ne tako mnogo vremena, tačno se znalo koje je očekivano vreme za brak. Nekada je neudata žena već u tridesetoj godini bila smatrana beznadežnom usedelicom, a danas se na takvu pojavu ne gleda kao na nešto neobično. To se uglavnom odnosi na gradove, gde žene imaju razne izbore po pitanju obrazovanja i karijere, pa je stoga sasvim i logično što je vreme za udaju “pomereno” u odnosu na ono od ranije.

No, u vezi sa time postoji jedna caka, a to je biološki sat. Vremena i shvatanje idealnih godina za stupanje u brak se menjaju, ali biološki sat se ne menja; on je već hiljadama godina nepromenjen. Upravo ova činjenica čini da mnoge žene nakon tridesete, negde u dubini mozga čuju to malo, podmuklo: tik, tak, tik, tak.

Svakako da postoje one žene koje ne žele da se udaju i znaju da nisu spremne na sve ono što sa sobom nosi brak (ali one i ne čitaju ovaj blog, zar ne?), ali budimo iskrene: većina žena želi da se, u nekom trenutku svog života uda, i kada prođe takozvano kritično vreme za udaju, ona počinje da se pita – da li će se to ikada desiti? Pod kritičnim vremenom najčešće se podrazumeva da su to one godine u kojima je ona zamislila da bi bilo dobro udati se, ali uz katalizatore u vidu svih brkatih tetaka ovog sveta koje te, sa više ali najčešče manje takta, pitaju kad ćeš se, zaboga, ženska glavo, udati. Takva vrsta pritiska zapravo je društveni pritisak, otelotvoren u tetki ili u blagoj tahikardiji kada prođeš pored butika venčanica. Ne moraš da priznaš, sve već znamo i u redu je. 🙂

„’§„

No, šalu na stranu. Da li postoji idealno vreme za brak? Pa, sigurno je da postoje neke odrednice. Na primer, sa 15 godina, žena devojka devojčica sasvim sigurno nije dovoljno zrela i spremna za brak. Sa druge strane, da li postoje ograničenja koja se tiču toga kada više nije dobro vreme za brak? Svakako da ne. Ljudi se pronalaze kada sudbina/okolnosti/bogovi/u štagod veruju odluče da ih spoji. Neki imaju tu sreću da to bude sa 20 godina, a neki moraju da čekaju i do šeste decenije da pronađu tog nekog Pravog.

Još nešto: ako misliš da ćeš, ikada, ućutkati brkatu tetku, za koju ti je već sasvim jasno da u ovom tekstu simbolizuje društvo u celini, prevarila si se. Jer, to ide ovako: kad diplomiraš, pita te kad ćeš da nađeš posao; kad nađeš posao, kad ćeš da se udaš. Kad se udaš, kad ćeš da rodiš dete. Kad rodiš dete, kad ćeš da rodiš drugo. I tako u krug. Ljudska kreativnost u tim pitanjima, pomešana sa dobranom dozom (najčešće bezazlenog) bezobrazluka u formi “a da ja malo gurnem nos u tvoj privatan život”, beskonačna je i neizbežna.

Zato je idealno vreme za brak ono vreme kada znaš da si spremna da ostaneš pored njega čak i kad bi mu najradije razbila glavu jer ti već nedeljama nije kupio cveće i baš večeras počinje prokleta Liga šampiona. Idealno vreme za brak je kad znaš da želiš da budeš pored njega i on pored tebe i kada je sve cveće i proleće, ali i kada je teško, kada je strašno, kada je bolno, kada je sumorno. Idealno vreme za brak je kada odlučite da se do kraja života budite jedno pored drugog i zajedno da zaspivate, da delite sve velike životne sreće i padove, ali i one sitne i svakodnevne. Budi sigurna da ćeš znati kada je to. 🙂

Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>