Ekološko venčanje

Moja prijateljica Ivana se udaje. Ivana kada god može vozi bicikl kao ekološko sredstvo prevoza i izbegava automobil i gradski prevoz. U kupovinu ne ide bez platnenog cegera jer ne uzima plastične kese i uvek se trudi da kupuje domaće proizvode. Bila je volonter jednog azila za pse i mačke. Ona svoje mišljenje i stavove ne nameće, čak retko govori o njima. Njen način života i dela govore umesto nje i utiču na druge. Kada mi je saopštila da želi da u skladu sa njenim principima i njeno venčanje bude ekološko nisam tačno znala na šta misli. Prvo što sam pomislila je – neće se valjda udati u haljini od recikliranog papira.

Pojasnila mi je da je ekološko ili zeleno venčanje ono koje je zamišljeno i organizovano tako da se maksimalno smanji štetni uticaj tog događaja na planetu. Mnogi nisu ni svesni koliko prosečno venčanje može da generiše otpada. Ono što možete da uradite je da se pobrinete (angažujete ugostitelje koji recikliraju) da se nakon Vašeg slavlja reciklira deo otpada kao na primer što su limenke, staklo, papir i karton.

HRANA

Što se tiče hrane važi pravilo iskoristi ono što ti je dostupno, u bllizini i u sezoni. Birajući ugostitelje koji sami lokalno uzgajaju hranu ili sarađuju sa lokalnim proizvođačima stvara se ušteda na pakovanju, a samim tim se stvara manje smeća. Štedi se i na struji jer je potrebno manje vremena da hrana bude u frižideru. Pošto dolazi sa kraće udaljenosti manje goriva je potrebno za prevoz, što direktno utiče na smanje količine štetnih gasova. I najzad, dajući prednost domaćim proizvodima (kao i alkoholnim i bezalkoholnim pićima) podržavamo privredu naše zemlje. Ivana kaže da je svesna da se na venčanje potroši mnogo novca, a ona želi da što većim delom tog novca podrži domaći proizvod i male preduzetnike. Neki od izvrsnih predloga šta uraditi sa ostatkom i viškom hrane nakon venčanja su da se upotrebi za pravljenje komposta (đubrivo za uzgajanje biljaka), a netaknuta hrana da se pokloni u humanitarne svrhe.

c83fa2f63681125b3ef42158df4b587c-12crop (Small)

www.newscheapflights.co.uk

CVEĆE

Kao i za hranu, isti princip važi i za cveće. Najmanje  štete ćemo naneti okolini ako biramo cveće koje se uzgaja kod nas i to sa što manje hemikalija. Samoniklo livadsko cveće bi bilo idealno za bidermajer i dekoraciju. Neki idu i korak dalje pa razmatraju problem šta sa tolikim cvećem posle venčanja. Da bi se smanjila količina otpada i gubitak utrošenih resursa za dekoraciju prostora biraju cveće u saksiji koje može nastaviti život i posle venčanja. Najčešće ih poklanjaju u znak zahvalnosti gostima kojima cveće ostaje lepa uspomena na njihovo venčanje. Za kićenje gostiju moja prijateljica se već na početku odlučila za stari dobri ruzmarin, umesto za plastične cvetiće kineskog porekla.

Planiranje takozvanog „eco friendly“ venčanja je neprestano istraživanje ekoloških alternativa kao što su na primer :

  • pozivnice od recikliranog papira (koje se šalju samo onima koji ne koriste elektronsku poštu),
  • kupovina polovne/ vintidž haljine, iznajmljivanje,  prepravka haljine u venčanicu ili venčanice u haljinu nakon venčanja da bi mogla ponovo da se nosi,
  • ideja da se mladenci na dan venčanja voze tandem biciklom umesto automobilom.

Ovde nije stvar u uštedi novca već resursa. Može se desiti da na primer recikliranjem nekih predmeta umesto kupovine novih uštedite, ali i da vas nastojanje da sačuvate planetu košta više. Možda ćete pomisliti da sami ne možete promeniti Svet i da bi Vaš trud i doprinos bio nevidljiv i zanemarljiv. Taj svet ste Vi, i svi mi. Naš zadatak nije da menjamo druge, promeniti možemo samo sebe. Kada svaki pojedinac to uradi, svet će već biti promenjen.

foto: www.angel.de

autor: Ljiljana Lazić

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>