SRPSKI OBIČAJI: Kićenje nevestine kapije

Srbija je mala zemlja, a tako puna lepih običaja! Jedan od njih je i kićenje mladine kapije, vrlo simbolična tradicija u kojoj se devojčin ulaz ukrašava cvećem i time se obeležava njen odlazak iz roditeljske kuće i početak novog, zajedničkog života devojke koja više to nije – sada je nečija žena. Nije teško shvatiti zbog čega je ovaj običaj tako drag roditeljima mladih.

Kapija se nekada kitila cvećem, a danas su osim cveća u opticaju i mašne od tila, šljokice, ogledalca i razne druge dekoracije.

Ovakva kapija reprezentuje početak jednog novog života za devojku i njen ispraćaj u mužev dom, pa je mnogima baš ovo najsentimentalniji običaj za mladu. Ukrase sa kapije ne bi trebalo skinuti što duže, a čuva se barem do idućih Mladenaca, praznika posvećenom onima koji su se te godine uzeli i zaplovili u novi – bračni život.

Foto: Etsy

Foto: Etsy

A kako najlepše okititi kapiju?

Nacrtajte sebi malu skicu kako biste voleli da to izgleda. Međutim, važno je napomenuti da pošto treba da kapija ostane okićena što duže, ukrasi treba da budu otporni na sve vremenske uslove: kišu, sunce, sneg… Ako živite u zgradi pa kitite vrata od stana, pošteđeni ste brige oko otpornosti tih ukrasa.

Foto: Etsy

Foto: Etsy

Pogledajte na internetu neke ideje, ili tražite savet od najkreativnije drugarice. Predlažemo da preskočite papirne ukrase čak i ako živite u zgradi, jer uopšte nisu otporne, a trebalo bi da stoje na vratima što duže. Osim toga, izgledaju jeftino. Možete otići u neku od radnji gde prodaju materijal na metar i kupiti lep til, koji ćete nakon toga ukrasiti cvećem i možda kvalitetnijim šljokicama. Vaša kapija, vaš izbor.

Foto: Etsy

Foto: Etsy

Običaj je da se dekor stavlja u obliku luka, pa možete prvo isrctati luk na vratima, ali opet – to je vaša stvar. Možete staviti i lozu ili zasaditi ruže puzavice, ali toga se treba setiti na vreme, pa ta ideja nije za one koji sve ostavljaju za poslednji trenutak. Ako ne spadate u one kreativnije među nama, možete tražiti nekoj cvećari da vam naprave lep venac. U obzir takođe dolaze i krep papir, lepo upakovane čokoladice i tako dalje.

Treba takođe napomenuti da je najbolje da se držite pastelnih boja, jer ne blede na suncu, a i nekako su prikladne za svadbu – međutim, sve je stvar ukusa, pa tako i boja dekoracija.

Za pomoć zamolite sestre i drugarice, a na interneu takođe ima raznih ideja. Takođe, uvek vas ohrabrujemo da svoje ideje ostavite u komentarima, jer ćete tako verovatno nekoj mladi pomoći – i sami znate koliko obaveza ima oko venčanja! Tako da ako već znate neku super ideju kako najbolje okititi mladin ulaz – obavezno javite!

 

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>