Ruzmarin na venčanju – čuva vernost

Iako je potpuno uobičajeno da se svatovi kite ruzmarinom, to je jedan zaista prastari običaj, koji po svemu sudeći potiče još i od prethrišćanskog vremena kod Slovena. Dokaz tome je i to što je bio poznat i u starogrčkoj i rimskoj mitologiji. Posvećen je Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Njegova obredna i zaštitnička uloga u sklapanju bračne veze verovatno počinje još od tada. Kasnije, u srednjem veku on postaje simbol vernosti. Njegova uloga je da se održi zavet dat na venčanju i stoga se uplitao u venac koji su neveste nosile u kosi. Njegova važnost je dodatno istaknuta rečima Ofelije, Hamletove nesrećne drage koja nije doživela da njemu bude nevesta, ali je svojim lucidnim rečima u čuvenom monologu o ulozi, značaju i lepoti bilja, istakla važnost sećanja u ljudskom životu. Dakle, ruzmarin čuva sećanje na nekoga, a čuva i vernost supružnika i zavete koje su izmenili prilikom sklapanja braka. Svi ostali učesnici u ovom obredu su na neki način svedoci sklapanja svetinje jedne nove i važne veze.

diy-wedding-boutonniere

Ono što je kod ruzmarina, sasvim sigurno najlepše, jeste njegov divni mediteranski, opojni miris. Njegov naziv i izvorno znači morska rosa. Međutim, ma koliko da je ukusan pratilac mediteranskm jelima, njegov miris je ono što svi mi, prvenstveno vezujemo  za venčanja.  Koliko puta vam se desilo da ste, po povratku sa neke svadbe još danima udisali njegov prelepi miris?

U našoj tradiciji, ruzmarin je bio neizostavni deo svadbenih običaja, i to najverovatnije baš zbog svog očaravajućeg mirisa. U gotovo svim svatovskim pesmama naći ćete pomen ruzmarina, što svedoči o njegovoj važnosti. Naš narod je čvrsto verovao da je svadba veoma značajan događaj kako u životu pojedinaca, tako i čitave zajednice, zbog spajanja porodica i kolektivnog osećaja suživota, koji se danas u velikoj meri izgubio. Kao takva, svadba je uvek bila potencijalno opasna zbog mogućeg prisustva zlih sila koje su mogle na različite načine da ugroze mladence, goste, i budući porod.  Zlim silama se pažnja odvlačila jakim, opojnim i dugotrajnim mirisom ruzmarina.

diy-green-wedding-ideas

Drugi ukrasi kojima možete kititi svoje goste na svadbi mogu biti kreativniji, lepše i pažljivije izrađeni, maštovitiji, mogu vam se više slagati uz venčanicu,  bidermajer, uz dekoraciju svadbenog enterijera. Ali vam neće svojom magijskom snagom čuvati vernost u braku, neće oterati zle sile,  neće prizivati neka davna vremena i vaše pretke, i sasvim sigurno, neće toliko lepo mirisati.

 Foto: oncewed.com, allyouneedisloveevents.com, www.calierose.com Tekst: Bojana Đorojević

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. Slavica Jovanovic

    Nema vise nist Srpsko u takvim obicajima gde pravite Svadbu bez Ruzmarina i bez peskira na automobilima a na Mladencima , starom svatu i kumovima po Ruzmarin i po beli cvetic ali samo na njima i cisto beli pa belo je jedino Crkveno pa Ruzmarin je simbolcina ne samo simbol i peskiri kao ukras i dar svakone kp je dosao u tznak zahvalnosti. Jeste 21 vek ali obicaji su nesto nase kao i Narodna nosnja , zamislite natodni ansambl folklora da obuce dzins i starke i da djuska i kpga predstavljate , nemam mnogo godina ali sam izuzetno za ocuvanje i produzetak ocuvanja nasih Srpskih skiobicaja jer ako necemo mi ko ce ? Molim Vas , Ruzmarin je simbol vernosti i ocuvanja zajednice a mi sta radimo trosimo bespomucno tesko zaradjena sredstva na cvetice koje su neke bake i pp podrumima i sedeljkama prave od kineskih cvetica i traka koji ne znace bas NISTA a sta reci samo da bi islo uz haljinu ili?

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>