6 stvari koje ne bi trebalo da ponesete u brak

Kada smo u vezi, tada smo skloniji da tolerišemo stvari koje bi nam iz konteksta braka bile manje prihvatljive. To je zato što veze, generalno gledano, predstavljaju manji stepen obavezivanja. Prosto, ako niste zadovoljni, raskinete i nikom ništa. Nema sudova, advokata, raspodele imovine i ostalih mučnih stvari koje prate razvod.

Međutim, kada veza prerasta u brak, onda je dobra ideja razmotriti koje su to stvari koje nije pametno poneti u brak. Naravno, brak ne bi trebalo da se doživljava kao nešto što će popraviti vezu koja je nekvalitetna. Ipak, savršene veze ne postoje, pa je upravo razmišljanje o braku odličan povod da pretresete sve one stvari koje u njega ne biste želeli da ponesete.

1. Ljubomora – Određena doza ljubomore je normalna, pošto je ovo osećanje karakteristično za situaciju kada procenjujemo da je naša veza, od strane neke treće osobe, ugrožena. Međutim, razlika između zdrave doze ljubomore i one koja bi se mogla opisati kao patološka je velika. Često se obrasci ponašanja u vezi ljubomore prenose i u brak, gde se nadalje samo pogoršavaju, a ne razrešavaju. Uzroci nezdrave ljubomore često se kriju u niskom samopouzdanju osobe koja je ljubomorna, tako da je ovo tema koja je bitna i za vezu i za brak.

2. Neslušanje – Ako ponekad ne slušate pažljivo ono što vam partner govori, onda vrlo lako može doći do problema u komunikaciji. Naravno, nismo svi uvek podjednako spremni da govorimo i slušamo, tako da je veoma važno naći vreme za razgovore koji zahtevaju punu pažnju i prisutnost. Ako znamo da su dobra komunikacija i spremnost da čujemo i uvažimo potrebe i želje druge strane od ključne važnosti za kvalitetan odnos sa drugim ljudskim bićem, onda je sasvim jasno koliku ulogu slušanje igra u izgradnji i nadgradnji takvog odnosa kao što je brak.

3. Stari konfliktiBrak može da predstavlja jedan mali novi početak, poboljšanu i unapređenu verziju veze. Zato bi bilo dobro da ne nosimo stare konflikte u brak, jer oni njime neće biti rešeni. Konflikte ne može da reši ništa osim dobre komunikacije i spremnosti na kompromis. Zato recite šta vam smeta i saslušajte i drugu stranu, pa prionite na posao oko smišljanja načina za prevazilaženje tih problema. Te će vam veštine svakako dobro doći u braku, kad prođe faza medenog meseca i kad realnost pokuca na vrata.

11

4. Akcenat na “ja” – Brak ne znači da se odričemo svog identiteta, već naprotiv: mi stupanjem u brak dobijamo još jednu ulogu. Ta uloga ne poništava sve ostale, ali isto tako zahteva izvesna prilagođavanja obe strane. U braku se ne radi samo o vašim ili potrebama vašeg partnera, već se radi i u uvažavanju obe strane. Akcenat samo na “ja” ili druga krajnost – potpuni gubitak svog “ja” nisu dobri. Pronađite meru.

5. Tvrdoglavost – Ovo je osobina koju mnogi od nas gaje još mnogo pre veze, odnosno braka, ali to ne znači da je ona uklesana u kamen, večna i nepromenljiva. Tvrodglavost je najveći neprijatelj kompromisa, zato naučite da prepoznate kada insistirate na nečemu jer je to zaista jako važno iz vaše perspektive, a kada to radite samo da biste pobedili u raspravi.

6. Reagovanje “na prvu loptu” – Naljutilo vas je neko njegovo ponašanje, pa imate želju da mu u lice sve saspete? Hm, ma koliko delovalo privlačno, zapravo nije dobra ideja. U afektu smo skloni da govorimo i činimo stvari zbog kojih kasnije često zažalimo. To možemo sprečiti ako, kad nas obuzme emocija koja nas nagoni na takvo ponašanje, sačekamo da ona prođe – tako što otvoreno kažemo da trenutno ne možemo bistre glave da učestvujemo u situaciji i čekamo da se oluja povuče, a zatim pristupimo svemu onome što je zapravo rečeno u prvih pet tačaka.

Zvuči jednostavno, zar ne? Pa, zapravo i jeste; jako veliki deo problema u vezi i braku sami konstruišemo ili im doprinosimo time što upražnjavamo neki od ovih destruktivnih obrazaca. Što pre ih prepoznamo i krenemo na njima da radimo, veće su šanse da u brak zaista uđemo kao osvežen par, spreman na izazove koje nosi brak – u onoj meri u kojoj je uopšte moguće biti spreman za sve što on donosi. 🙂

Foto: weddingsonline.ie

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>