Tema o kojoj se uoči venčanja (ne) razmišlja: Razvod braka

Razmišljati o razvodu uoči venčanja neki ljudi nazvali bi crnim slutnjama, dok bi drugi to videli samo kao istraživanje opcija. Jasno, naravno da ne razmišljaš o razvodu pred svadbu (mada ne isključujemo ni postojanje takvih slučajeva, što da ne?), ali poznavanje brakorazvodne terminologije danas je više stvar opšte kulture i funkcionalne pismenosti, nego “pu, pu, daleko bilo” stava.

U narednom periodu, na ovom blogu pokrićemo najbitnije aspekte ovog mrskog čina (i zapravo objasniti da on ne mora uvek biti mrzak) i tako te opskrbiti činjenicama koje je potrebno da znaš kao buduća mlada, bez obzira na to što ćeš uskoro da se zakuneš na “dok nas smrt ne rastavi”. Statistika ima prigovor tom obećanju, ali nećemo se sada nje doticati, jer pominjanje procenta parova koji se razvedu na blogu o svadbi je kao da debeloj drugarici kažeš da je debela. Da, jeste, debela je, ali prosto – nemoj to da radiš; svi to vide, ali biraju da ne komentarišu.

House-divided

Načini razvoda braka

Kada je reč o razvodima, postoje dva načina da se on sprovede.

Prvi način je sporazumni razvod braka. On, kao što mu naziv govori, podrazumeva da su se supružnici dogovorili o svim onim pitanjima koja su od značaja za sam razvod, kao što su deoba imovine i sve što je u vezi sa starateljstvom nad detetom (ko će biti staratelj, kako će se dete viđati sa drugim roditeljem, kolika će biti alimentacija i tome slično). Predlog za sporazumni razvod dostavlja se u pisanoj formi, a uz njega se prilaže i sporazum o vršenju roditeljskog prava, kao i pisani sporazum o deobi zajedničke imovine. Ovi predlozi podnose se nadležnom sudu u mestu prebivališta, odnosno boravišta jednog od supruga ili u mestu njihovog poslednjeg zajedničkog prebivališta.

Drugi način razvoda braka je po tužbi. On podrazumeva da je jedan od supružnika smatra da su bračni odnosi narušeni do mere do koje je nemoguće da se bračni život odvija i da je bračna zajednica trajno narušena. Tužba se, baš kao i sporazumni razvod braka, u pisanoj formi podnosi u sudu u mestu gde tuženi ima prebivalište, a moguće je podneti je i u mestu gde su supružnici imali poslednje zajedničko prebivališe.

U okviru druge opcije, zakonski je predviđen postupak posredovanja, to jest medijacije, o čemu će biti više reči u narednom postu na ovu temu…

Nastaviće se…

Korišćeni izvori: Paragraf.rs, Autor: Ina Poljak

 

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>