Sve što može da pođe naopako na crkvenom venčanju

Jedan od gotovo nezaobilaznih delova venčanja ako ste pravoslavne veroispovesti je crkveni obred. Međutim, kada se govori o svadbi, niko vam ne da bukvalno nikakve savete o udaji u crkvi. Naravno, sveštenici će vam reći kada ko ulazi, šta treba da se kupi, da li ima i kolika je taksa, ali ne govorimo o tome. Govorimo o svemu što može da pođe naopako, ali ne mora – samo nema ko da vam kaže. Hvala bogu, meni je pošlo naopako, pa mogu da vas upozorim (blago vama). Evo, ukratko, šta treba obavezno da znate.

PROBAJTE KRUNU PRE VENČANJA

Meni to naravno nije palo na pamet. Rezultat? Svi gosti su se smejali dok sam ja očito pazila da mi kruna ne padne sa glave jer mi je bila OGROMNA. Bukvalno orgomna. Sve vreme se klatila i padala dok sam ja balansirala kao pajac koji hoda po tankom koncu. Znači, obavezno probajte krunu, pa ako vam je velika, pitajte da li možete da kupite drugu ili u njihovu da stavite nešto što će je držati na glavi.

Foto: Tumblr

Foto: Tumblr

PAZITE NA VOSAK OD SVEĆE I VINO

Ako nosite haljinu modela princeza, dok držite sveću budite ekstremno oprezni da vam ne padne vosak na haljinu, pošto se to meni dogodilo, pa sam morala na iznajmljenu haljinu da platim još 100 evra zbog oštećenja, ali i da provedem ostatak vremena sa isflekanom haljinom. Možete umotati sveću u nešto, pa sprečiti i trošak i blam.

PROČITAJTE I OVO: Crkva ili matičar?

DAJTE PARE PROSJACIMA UNAPRED

Ono što me je ubedljivo najviše iznerviralo je koliko je prosjaka bukvalno skočilo na mene – vukli su mi veo i pocepali ga, jedna žena mi je zamalo oborila sestru na pod pokušavajući da uhvati moj bidermajer, mužu su otimali novčanik… Sve u svemu, beskrajno neprijatno i nepristojno. Rešenje je ili da zovete policiju ili da se dogovorite sa glavnim koliko para treba da date da vas ne diraju. Stvarno su mi potpuno uništili ceo doživljaj, tako da se potrudite da se vama to ne dogodi. Moram da dodam i da sam veo morala da otkupim jer su ga potpuno uništili – tako da eto još 50 evra troška kom se nisam nadala.

1758_vencanje_u_crkvi_

OBIĐITE CRKVU DAN PRE SVADBE

To je idealna prilika da probate krunu, dogovorite se ko će gde da stoji, ali i vidite kakvo je stanje u crkvi. Udavala sam se u crkvi Sv. Marka, pa nisam mislila da treba nešto da obilazim, pošto sam odrasla sto metara odatle i stalno posećivala crkvu. Ono što nisam znala je da se crkva renovira, a renoviranje je počelo nakon što sam ja već zakazala svadbu. Tako da je oko nas bilo maltene gradilište, a nisu čak ni zatvorili oltar iza kog se video sav građevinski materijal. Znam da je crkva mesto vere, ali ako mogu da vam naplate, mogu i da zatvore oltar i očiste pikavce ispred vrata.

DOGOVORITE SE SA HOROM

Mi smo imali divan hor, sastavljen od talentovanih, dobrih ljudi – ali je jedan nosio majicu sa natpisom “nisam ginekolog, ali mogu da pogledam”. Samo što me šlog nije strefio. Naše gošće su nosile duge haljine, starije dame i šešire, muškarci svi u smokinzima – a on sa majicom “nisam ginekolog, ali mogu da pogledam”. Da sam znala, platila bih malo više da se dogovorimo šta da obuku – makar da ne nose takve natpise.

PROČITAJTE I OVO: Da li ste dovoljno religiozni da se venčate u crkvi?

ZAKLJUČAK

Nije fer da mesto vere ima sto taksi koje nisu uopšte male, a u cenu ne uključe ni sveće, ali ne može da reguliše najosnovnije uslove poput higijene . Dobro se raspitajte oko hora i sveštenika i mudro razmislite oko crkve. U Beogradu sam na najlepšim crkvenim venčanjima bila u Sabornoj crkvi – čisto je, hor je divan, nema napadnih prosjaka, već ima date nešto novca, a oni ne prave skandale i kraj.

Srećno.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>