POREKLO OBIČAJA: Znate li zašto se baca bidermajer?

Venčanja su svakako zabavni događaji, delimično zbog lepog događaja, delimično zbog žurke, ali i zbog strašno zabavnih običaja. Skoro da se ni uz šta ne vezuje toliko nekakvih tradicija, običaja i rituala kao uz jedno najobičnije venčanje.

Te stavi beli luk u nedra, te nosi belo, nikako nemoj bisere da staviš jer donose nesreću u braku, nikako ne dozvoliti da mladoženja vidi mladu u venčanici, neki pucaju u jabuke, drugi se posipaju žitom, treći, bacaju maramice sa mosta, kupuju provodadžiji cipele, vezuju crveni konac nevesti oko struka, nose nešto plavo, nešto pozajmljeno, nešto staro, nešto novo… Nemamo vremena da nabrojimo baš sve običaje kojih možemo da se setimo – a tek koliko je onih koje smo i zaboravili!

PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA O SVADBENIM OBIČAJIMA!

FOTO: greekweddingtraditions.com

FOTO: greekweddingtraditions.com

Ipak, jedan od najpopularnijih i najomiljenijih običaja sigurno je bacanje bidermajera. Ovaj običaj se primio na skoro svim meridijanima, pa ni Srbija nije izuzetak. Velika pažnja se poklanja izboru ovog cvetnog buketa, a mnogim damama je ovo omiljeni običaj. Druge pak ni za živu glavu neće da se guraju sa drugim neudatim devojkama da bi probale da ga uhvate. Poznata je i scena iz “Seks i Grada” kada Keri Bredšo bidermajer udari u glavu, dok ona samo odšeta.

PROČITAJTE I OVO: Kako izabrati bidermajer?

Međutim, odakle datira ovaj običaj da neudatim devojkama nevesta baca buket cveća, da se vidi koja se sledeća udaje?

FOTO: rusticweddingchic.com

FOTO: rusticweddingchic.com

Priča je sledeća: u srednjevekovnoj Engleskoj, venčanice nisu bile baš tako skupe kao sada i nije se očekivalo da one mogu imati ivišekratnu upotrebu. Smatralo se takođe da venčanica donosi sreću neudatim devojkama, pa bi tako neudate gošće maltene očerupale mladu, odnosno njenu haljinu, da bi se i one udale uskoro.

Međutim, uskoro su venčanice postale skuplje, pa su devojke htele da je sačuvaju za svoju ćerku ili kao uspomeni, te su morale da spreče gošće da im kidaju haljinu (baš onako kako novopečenim očevima kidaju košulje). Zato su kao distrakciju počele da bacaju druge predmete  – prvo je to bila podvezica.

FOTO: www.elizabethannedesigns.com

FOTO: www.elizabethannedesigns.com

Onda se pokazalo da ni podvezice nisu najpraktičniji predmet, jer su nekad nestrpljive devojke žurile da ga skinu sa mlade dok je još bio na njoj. Zbog toga je podvezica zamenjena buketom – mlada nije ionako mogla dugo da čuva bidermajer, pošto cveće vene, a simbolika je bila lepa jer cveće označava plodnost u gotovo svim kulturama.

PROČITAJTE I OVO: Pravi razlog što su venčanice bele

Ipak, čak i ovaj običaj postaje malo zastareo, jer neke devojke ne žele da se udaju, druge je blam da se guraju, misle da ispadaju očajne, nekad je problem što mlada namesti kod koga će da završi buket, a vrlo često se desi da bacanje bidermajera bude nasilni stampedo devojaka koje bi volele da baš one sledeće nađu ljubav.

U svakom slučaju, nama se ovaj običaj baš sviđa. A vama?

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>