Šta obući na svadbu kao kuma?

Svadba, kao i svaki događaj podređen izvesnim društvenim konvencijama, ima određena, najčešće nepisana, pravila. Neka od njih tiču se odeće – kako treba da izgledamo shodno ulozi koju imamo na svadbi. Ta su pravila najuočljivija kada su u pitanju mladenci, ali se ona, u određenoj meri, odnose i na goste.

Ona uloga, koja je tačno na pola puta između mladenaca i gostiju, jeste uloga kume (odnosno, kuma), i zato su pravila koja za nju važe, u odnosu na druge uloge, često jedinstvena.

O tome kako se ljudi, generalno, oblače (ili bi trebalo da se oblače) na svadbama već smo pričali. Međutim, kao i kod brojnih društvenih normi i običaja, pravila su i u ovom slučaju vrlo fluidna i razlikuju se na nivou pojedinaca. To znači da se kuma najčešće oblači onako kako nalažu pravila socijalnog miljea iz kog ona dolazi, odnosno iz kog su mladenci.

Pravila koja se tiču elegancije, umerenosti i svečanosti ovde posebno dolaze do izražaja, jer uloga kume je vrlo važna uloga i svojom pojavom ona i te kako ulepšava čin venčanja.

2013-11-14_Stiehl-lbd-holiday-dress-three-outfitsNije retkost da se mlada i kuma dogovaraju oko toga šta će kuma da obuče. Nisu retkost mlade koje insistiraju na, recimo, crnoj ili beloj boji. Iako dve suprotnosti, ove boje često su sinonim za eleganciju, što se posebno odnosi na crnu. Ipak, to je stvar ukusa – nekome je najgora moguća stvar kuma u belom (“Vidi što pokušava da zaseni mladu”) ili u crnom (“Hej, devojko, nisi krenula na sahranu”). Druge mlade, pak, možda žele da budu što sličnije sa kumom, ističući na taj način njihovu povezanost koja kumstvom dobija sasvim viši nivo, pa žele da kuma nosi belo (ili varijaciju bele) kao one. Ili, crno kao sinonim za eleganciju, ali i kontrast između bele venčanice, kako bi se sama venčanica dodatno istakla. Ukusi su različiti, zato ovo i jeste stvar koja trpi brojne kompromise i pojedinačna prilagođavanja, a samim tim je i potencijalni poligon za greške i blamaže.

Zato je za kume možda najbolje da se, pre odabira toalete, konsultuju sa mladom. Naravno, i veličina svadbe na taj odabir ima donekle uticaja. Da li je to intimno venčanje u krugu porodice ili je fešta sa 400 ljudi? I to je informacija koja je za kumu značajna, jer prvi scenario zahteva malo više casual stila od drugog.

No, makar okviran dogovor ili konsultacija sa mladom je ono što može biti ideja vodilja za svaku kumu. Ipak su mlada i kuma najbolje drugarice, poznaju se odlično i sigurno im nije prvi put da se dogovaraju šta će koja da obuče. 🙂

Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>