Kako da znaš da se nećete razvesti?

Kada sam jednom pitala mamu kako je mogla da se uda i da kaze “Zauvek” kada su osećanja jedna kompleksna stvar u koju ne možemo da se zakunemo, a nije ni vidovita, očekivala sam razne odgovore – osim onog koji sam dobila. “Probaš pa vidiš“, rekla mi je mama. Ipak, i pored tog neromantičnog odgovora, moji roditelji su bili u braku 30 godina do tatine smrti, a tata je mami pisao pesme i u svojoj poslednjoj 62. godini. Ona je zbog njega živela i rodila mu je troje dece.

Ovo naravno nije nikakav odgovor na pitanje “Da li ćete vi zaista živeti srećno zauvek”, ali da bi to bilo odgovoreno, prvo ti moraš sebi i svom mužu da postaviš neka pitanja.

Da li razumete da strast prolazi?

divorce_greeting_cards-r77585d8e590a44abb867a3b8fb8158c1_xvuat_8byvr_512Morate da znate da vrednost braka nije u seksu, parfemima i putovanjima. Uskoro ćeš znati kako tvoj muž zvuči prilikom velike nužde. Ti ćeš jedno vreme biti i trudna ako bog da, a trudnoća nije najbolji afrodizijak. Prioriteti će biti računi, a ne parfemi. Da li će ti biti dovoljno da znaš da on ipak ide na spavanje sa tobom? Da li će ti njegovo osmesi biti dovoljni da i ti budeš srećna.

Da li zaista verujete u “i u dobru i u zlu”?

Brak znači da nema više “ja” nego samo “mi”. Ćao egoizmu. Ako se on razboli, da li ćeš ti da mu daješ insulin? Ako te prevari, da li ćeš moći da mu oprostiš? Ako izgubi posao da li ćeš se truditi da mu praviš ručak od 100 dinara? Nadajmo se da ćete imati samo lepe trenutke, ali on mora da bude osoba sa kojom bi najrađe od svih prolazila kroz loše momente.

Da li bi se udala za njega bez svedoka?

cfc0efedDa li bi se i dalje udala za njega da nema venčanice, velike svadbe, ljubomornih drugarica, srećne rodbine i besnih bivših devojaka i momaka? Da li bi bila sa njim i mogla da se zakuneš da je on taj i bez papira? Da li koristiš brak kao dokaz da te voli ili je to za tebe ipak samo kruna ljubavi?

Da li je tvoj motiv za brak – ljubav?

Nadamo se da nisi rekla da “jer je vreme da se udaš”, zato što si trudna pa da ne rodiš “kopile”, zato što nema boljih prilika, zato što ti se pravi svadba, zato što on ima novca… Jedini pravi motivi su ljubav i prijateljstvo između vas dvoje.

Nakon što si odgovorila na ova pitanja, i sama možeš da zaključiš kakav će biti vaš brak i koliko će trajati kada prođe faza medenog meseca. Ne moramo mi ništa da ti kažemo.

 

 

Foto: Tumblr; Autor: Anđela Popović.

 

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. nevena

    Cuj ti nju,NjEMU rodila troje dece…

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>