Kad se mlađa sestra prva uda

Živimo u narodu koji je poznat po svakakvim lepim stvarima – lepi ljudi, dobra klopa, žene kao manekeke, a muškarci kao košarkaši.  Hrabri smo, gostoljubivi, jaki, veseli i volimo provod. Imamo te i mnoge druge lepe osobine, ali nažalost nezabadanje nosa tamo gde nam nije mesto nije jedna od tih vrlina. Naprotiv, posle sarmi naš najbolji specijalitet su neukusni komentari. Neudatim ženama – kad ćeš da se udaš. Udatima – kad će dete. Udatoj i trudnoj – što ne studiraš. Ako je završila fakultet – kad će da se zaposli. Trudnici – što si se ugojila toliko, pobogu. Red užasnih komentara, red neprijatnih pitanja.

PROČITAJTE I OVO: Šta ćemo sa ljubomornim drugaricama?

Privatnost i distanca nisu u našem maniru, a ponekad se učini i da nam fali malo obzira. Tako uspevamo da postavimo i pitanja koja ne samo da učine da se osećate neprijatno, već vas i posvađaju sa rodbinom.

To je čest slučaj kada se mlađa sestra uda prva. Nekako svi se osećaju pozvanim da pitaju “šta nije u redu sa onom starijom”. Kao da je to što nije udata nekakav defekt. Možda devojka trenutno ima druge prioritete, recimo doktorat. Možda se nije zaljubila. Možda joj ne pada na pamet da se ikada udaje, a možda samo ne želi da se uda uskoro. A možda, a ovo je najgori scenario – ona želi da se uda. Samo on nikako da je zaprosi.

FOTO: www.express.co.uk

FOTO: www.express.co.uk

I onda, kada se uda mlađa sestra, a babe, dede, tetke, strine i komšije pitaju kako to da su je preskočili odnosno “kad ona misli da se uda” u njoj počne da tinja ljubomora. Umesto da dozvolimo starijim sestrama da se raduju na venčanjima mlađih sestara, svi kao da žele da izazovu takvu ljubomoru da se sestre na kraju i posvađaju, Takvih primera sigurno imate u okruženju.

PROČITAJTE I OVO: Kako izaći na kraj sa rodbinom na venčanju?

Ponekad, iako sestra ostane jaka i ne želi da dozvoli takvim ljudim da joj unište slavlje, sestra se ipak naljuti na svog dečka koji se možda upravo sprema da je zaprosi i od toga ne bude ništa. Često se starije sestre i osete nesigurnima zbog raznih pitanja neosetljivog okruženja.

Stvarno i pomisle da nešto nije u redu sa njima, a zapravo, samo im nije suđeno da se udaju u tom trenutku i to je to.

FOTO: www.projectinspired.com

FOTO: www.projectinspired.com

Zato, sledeći put kada budete izneli neki suvišan komentar razmislite da li ste ipak nekog tim komentarom povredili i uništili slavlje.

Da li ste možda i vi imali iskustva sa neprijatnim situacijama koje su izazvali dugi jezici? Ako jeste, šta ste odovorili i kako prevazišli problem? Podelite vaš lek protiv zlih jezika sa nama!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>