Kako izaći na kraj sa rodbinom na venčanju

Svi Srbi dobro znaju da venčanje nije samo događaj koji je posvećen mladencima: tada otac udaje svoju ćerku, danas majka ženi svoga sina itd. Ne važe se samo vaše želje. Mami je ideja kratke venčanice užasna, tati stiže celo pleme iz Nikšića, njegova majka smatra da su vaše ideje neukusne… Sve njihove preferencije uglavnom služe da vas izlude, a navodno treba da budete srećni. U jednom trenutku će vam se učiniti da ćete pre završiti u Palmotićevoj nego na medenom mesecu. I šta onda?

Ne možete svetu udovoljiti

Ako je nešto vašim ili njegovim roditeljima mnogo važno, a vama ne ruši koncepciju, ispoštujte ih. Ipak, da nema njih, ne bi bilo ni vas, a kamo li venčanja. Ipak, ako je to što oni od vas traže za vas previše, objasnite im da se udajete vi, a ne oni. Pristojnim tonom, naravno. Ako vaši roditelji insistiraju na venčanju u crkvi, a on je Musliman, objasnite im da će moraiti da poštuju njega i njegovu religiju. Ipak, ako vam samo traže da pozovete neku tetku koju u životu niste videli – pozovite je. Ionako je nećete primetiti na venčanju.

raymond_marie_240x260_052820041524

Posvetite pažnju familiji

Ponavljamo, da nema njih, ne bi bilo ni venčanja. Ako imate brojnu rodbinu, kratak govor na početku svadbe u kom bi ste ih pomenuli lično bi vam uštedeo mnogo vremena koje biste inače proveli u dosadnom ćaskanju sa rođacima za koje nemate pojma kako su vam rođaci. Zahvalite im se svima što su došli da sa vama provedu ovaj važan dan, jer su mnogi prešli veliki put da bi bili tu gde su, sa vama, a verovatno i potrošili dosta novca i vremena.

Dobro upoznajte porodicu

Pre venčanja, ne bi bilo loše da priredite večeru na kojoj bi vaši i njegovi roditelji imali priliku da se zbliže. Napomenite svojim roditeljima (braći, sestrama) teme koje bi njegovoj porodici mogle da budu slabe tačke, da ne bi bilo neprijatnih situacija. Svakako ne biste hteli da se vaš i njegov otac svađaju oko Šešelja. Svrha te večeri jeste da se porodice slože, pa ćete i samim tim imati manje zahteva sa svih strana.

Objasnite im zašto želite baš to, a ne nešto drugo

Podvucite prednosti intimnog venčanja umesto onog koje bi oni želeli (jeftinije je, otmenije itd). Ili ako želite veliku svadbu po običajima, pomenite im da bi tako imali priliku da se zabave, upoznaju nove ljude i pozovu porodicu koju retko viđaju. Tako će vas oni bolje razmeti i manje će vam nametati svoje stavove.

Ne zahtevajte od njih mnogo

Ne tražite im da za svadbu daju novac koji nemaju – to je ružno i nekulturno. Porodica je najvažnija na svetu, a ne torte na tri sprata, ovakve i onakve venčanice i skupi restorani. Pohlepne mlade pripadaju reality emisijama u kojima im se smejemo. Tražite od njih što manje, jer će vam oni uvek dati najviše što imaju – a to za vas treba da bude dovoljno.

Foto: Tumblr; Autor: Anđela Popović.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. Dusica

    Meni je jako vazno da svi budu zadovoljni, a vec vidim da ce to biti jako tesko postici! Ipak, porodica je na prvom mestu, nekad treba stisnuti zube zbog ljudi koje volimo!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>