Devojačko veče – nekad i sad

Praksa priređivanja zabave u čast mladoj postoji već vekovima. Njen tradicionalni oblik predstavljao je opraštaje od devojačkog života i rastanak od prijatelja. Veče uoči svadbe u kući buduće mlade okupljali su se devojke i momci, njeni prijatelji. Sedeći za stolom devojke su dovršavale  sitnije poslove, najčešće ukrašavanje svatovskih peškira za sutradan. Ona je zauzimala centralno mesto za stolom, odakle je mogla kako je bio običaj i red da porazgovara sa svakim ponaosob. Svi zajedno su se prisećali zajedničkih trenutaka i uspomena. Veče je bilo ispunjeno zajedničkim poslom,  razgovorom, pesmom i šalama. Nakon razilaženja prijatelja, sa devojkom su ostajale njene dve bliske prijateljice da sa njom prespavaju i provedu poslednju devojačku noć. Drugarice su tu da bi pružile podršku i ohrabrenje jer je ona obično bila zabrinuta i pomalo tužna zbog događaja koji je očekuju. Iza ovog lepog običaja krije se i dublji motiv njihovog prisustva, a to je čuvanje devojke da ne pobegne za nekog drugog momka kojeg voli (što bi predstavljalo veliku sramotu za njene roditelje) i eventualno sprečavanje samoubistva.

14

www.wedding.allwomenstalk.com

Devojačko veče kakvo poznajemo danas je modifikovan, vekovima star ritual. Odražava snažne promene u izražavanju ženske seksualnosti u javnosti. Dok sa druge strane, momačko veče nije pretrpelo tako velike promene. Kako danas tako je i u prošlosti momak je žalio za momačkim životom i seksualnom slobodom. Dok se odnos žena prema braku promenio. Pored straha od nesamostalnog i života podređenog muškarcu, opasnostima koje sobom donosi rađanje, udaja je do danas ostalo nešto čemu žena treba da teži i što joj obezbeđuje društveno prihvatljiv status. Stav društva da žena ne bi smela javno da izražava sumnju u vezi sa udajom žene su se trudile da promene. Vremenom, žene su postale svesne da i one, a ne samo muškarci, nešto gube udajom. Postale su dovoljno hrabre da priznaju da će im nedostajati neki elementi devojačkog života, i da i one takođe osećaju da nešto žrtvuju ulaskom u brak. Devojačko veče kakvo znamo danas ne zasniva se na tradicionalnom konceptu ženstvenosti i nevinosti, već na ideji o samosvesnoj savremenoj mladi koja može da popije kao muškarac i da se zabavlja kao muškarac (uz piće i striptiz).

3. Penisstrawscloseup_large

http://www.bachelorette-party-central.com

Granica u godinama stupanja u brak je pomerena u odnosu na ranije generacije. Žena danas, poput muškarca, pre udaje ima ljubavnu i seksualnu prošlost. Na devojačkoj večeri ona potvrđuje svoje pravo u izražavanju seksualnosti. Prisustvo striptiz igrača na zabavi, priče o seksu, igrice (npr. od nepoznatog muškarca tražiti broj telefona) je hod po tankoj žici između dozvoljenog i nedozvoljenog. Buduća mlada svojim ponašanjem pokazuje da savršeno poznaje granice i da je savršeno svesna šta gubi izgovaranjem „Da“.

Sledeće godine na osmi mart, Dan žena, umesto da razmišljate o poklonima koje priželjkujete, setite se žena koje su živele pre Vas i izborile neke bitke, i zahvalite im se.

foto:  www.bridalguide.com                                                                                                              Autor: Ljiljana Lazić

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>