Da li znate kome treba da kupite cipele kada se venčate?

Srbi su mala nacija, ali svakako bogata tradicijom i raznim običajima. Nažalost, zbog globalizacije, mali narodi gube svoje običaje i usvajaju neke tuđe. Neki strani običaji su lepi i nije šteta da zažive i u našem narodu, ali bi bilo lepo da ne zaboravimo svoje sasvim. Zato treba vratiti neke fore naših predaka, pa smo prebrali malo po našoj istoriji i našli par običaja koji su sasvim simpatični i treba ih vratiti.

PROČITAJTE I OVO: Da li znate šta je buklija?

CIPELE ZA PROVODADŽIJU

Ovaj običaj je gotovo zaboravljen, ali se još praktijuje na jugu i u Makedoniji. Mladenci po ovom običaju moraju da kupe cipele osobi koja ih je upoznala. Razloga su dva – jedan je zahvalnost, a drugi njihova lična sreća, da ljubav dugo traje. Realno, zaslužio je te cipele!

MOMAČKO I DEVOJAČKO VEČE

Ovaj običaj se potpuno izmnio u žensku korist. Tako sada i mi lumpujemo, ali po starim običajima devojke kite šator i pletu venac za kapiju, a na muškarci idu u “bekrijanje”. Devojka sledeći dan kaže “da mi je da sam videla kakav je bio za momačko veče”. Danas i žene piju koliko i muškarci, ako ne i više! Kakvi venci!

PROČITAJTE I OVO: Devojačko veče – nekad i sad

BACANJE POGAČE

Ovo je muška verzija bidermajera. Pre glavnog jela, stari svat izlazi ispred kuće i leđima okrenut svatovima, baca pogaču. Ko je uhvati, sledeći se ženi.

Foto: Tumblr

Foto: Tumblr

BELI LUK

Ovo svakako nije najmirišljaviji običaj, to je sigurno. Mlada treba da stavi čen belog luka u nedra protiv uroka, ali danas se ipak stavlja parfem. Beli luk tera i uroke i svakog sa čulom mirisa.

LJUBLJENJE

Kada se iseče torta, mladenci treba da urade nešto što bi se sada smatralo neukusnim – da se duuuugo ljube, da bi se videlo koliko se vole. To je slatko, zar ne?

CRVENO JE BOJA LJUBAVI

Po jednom srpskom običaju, mlada nakon venčanice oblači crvenu haljinu da bi brak bio ispunjen ljubavlju.

Foto: Tumblr

Foto: Tumblr

CRVEN KONAC

Crvena je magijiska boja po mnogim verovanjima, pa je tako za crveno vezan još jedan običaj. Po tom običaju, mladi se oko struka vezuje crven konac. Kad se začuju sirene, devojke treba da pokidaju taj konac – lakoćom kojom ga pokidaju će se nevesta poroditi.

OD ZLATA JABUKA

Po jednom običaju, jabuku treba napuniti zlatnim novčićima i baciti preko kuće pri ulasku. To će paru doneti blagostanje i sreću u braku.

 

Koje običaje vi znate, a da su lepi i skoro zaboravljeni? Sačuvajmo svoju tradiciju!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>