Da li udaja za jednog muškarca podrazumeva udaju i za njegovu porodicu?

Ah, ti porodični odnosi! Koliko nam mogu u teškim situacijama pomoći, toliko nam i u brojnim drugim, svakodnevnim, mogu odmoći. A to odmaganje najčešće se odnosi na – zabadanje nosa tamo gde mu nije mesto.

Naše okruženje još uvek je dobrim delom vođeno tradicionalnim vrednostima, a kad se tome doda i aktuelna ekonomska situacija, onda nije iznenađujuće što brojni mladi ljudi, kada su sami ili čak u paru, žive sa svojim primarnim porodicama. Osamostaljivanje se dešava kasnije nego kod naših vršnjaka na Zapadu, a skloni smo da njih doživljavamo kao hladne tirane koji svoju nejaku decu izbacuju iz kuće u strašni, stvarni svet, dok je kod nas neko ko sa 40 godina živi sa roditeljima prosto naklonjen porodičnim vrednostima. Iako je ovo generalizacija, zapanjujuće je veliki broj slučajeva na koje se odnosi.

Kada se udajete, istina je da to nije samo spajanje dvoje ljudi u instituciju braka, već je i svojevrsno spajanje dveju porodica – tvoje i njegove. Da li to, međutim, znači da se udajom za njega udaješ i za celu njegovu, širu ili užu, porodicu?

PROČITAJTE I OVO: Upomoć! Njegova porodica je užasna!

Odgovor na to pitanje prevashodno zavisi od tebe, to jest od vas dvoje i načina na koji se postavite spram svojih primarnih porodica. Ljudi, ma koliko nam bili bliski, mogu da pokušavaju da imaju uticaj na naš sopstveni život, ali da li će im to zaista i poći za rukom prevashodno zavisi od načina na koji se mi spram toga postavimo.

bride-1846671_1920

Ovo dragoceno pitanje granica u primarnoj i sekundarnoj porodici (pri čemu je primarna ona iz koje potičemo, a sekundarna ona koju sami formiramo) pod snažnim je uticajem toga da li živite sa njegovom ili tvojom porodicom ili ne. Ako ne živite, biće vam lakše da definišete šta je to što je za vas – oboje – prihvatljivo, a šta ne. Da li je dolazak svekrve na ručak bez prethodne najave nedopustiva stvar ili prijatna okolnost, zavisiće ne samo od samog odnosa sa svekrvom, već i od vaše percepcije granica. U svakom slučaju, vi učestvujete u postavljanju tih granica, ćutanjem podjednako kao i govorenjem kada vam nešto ne odgovara. Mnogi biraju da ne ulaze i potencijalni konflikt pa zato prećutkuju važne stvari, ali je i to nečinjenje zapravo postavljanje, odnosno nepostavljanje granica.

Ženska tema: Šta se STVARNO menja udajom?

Kada živite sa svekrom i svekrvom ili – pošto smo tradicionalna sredina, ovo je ipak malo ređe, ali se dešava – tvojom porodicom, mnogo je teže postaviti te iste granice, zato što svi živite pod jednim krovom. Nevolje mogu nastati kada se taj krov doživljava isključivo kao nečiji, pa odatle kreću sve one prećutne ili izgovorene “Dok si pod mojim krovom…”. Najžešći okršaji na relaciji svekrva–snaja dešavaju se obično onda kada one dele životni prostor. I ta se situacija može razrešiti na nekoliko načina bez da iko zbog toga ispašta, a kako ćete je razrešiti (preseliti se, postaviti granice, praviti kompromise ili pak ćutati i trpeti) – na vama je. I to “vama” odnosi se na tebe i tvog supruga, jer je važno da dobro iskomunicirate sve ono što je važno za vaše funkcionisanje, a u to se i uticaj vaših primarnih porodica i te kako računa.

PROČITAJTE I OVO: Kako zbog porodice NEĆETE imati savršeno venčanje

Odgovor na pitanje da li udaja za jednog muškarca podrazumeva udaju i za njegovu porodicu, dakle, glasi: ne, ne mora da znači, sve zavisi od toga kako vas dvoje definišete i postavite stvari, što je dobra vest, jer podrazumeva da imaš određen uticaj na to kako će tvoj bračni život izgledati, a ne samo stihijsko prepuštanje okolnostima, ma kakve one bile.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>