6 kreativnih ideja za nesvakidašnju knjigu gostiju

Kada planirate venčanje, naravno da tome pristupate kao nečemu što ćete pamtiti celog života. I zato želite da celom događaju date ličnu notu, a jedna od takvih stvari može biti i knjiga gostiju – nešto što će ostati nakon venčanja kao draga uspomena na jedan tako važan dan.

Uvek, naravno, možete uzeti jednu običnu svesku debljih korica i zamoliti prisutne da nešto u nju napišu ili makar se potpišu kako bi vam ostalo za uspomenu, ali postoje i daleko kreativniji načini da se to obavi. Za ideje možete da pitate onoga sa kim dogovarate dekoraciju, a evo vodiča za sve one “uradi sam” majstore.

1. Drvo otisaka

Drvo otisaka je sve popularnije i na venčanjima kod nas. Ideja je da negde, na nekom istaknutom mestu, postavite sliku na kojoj će biti nacrtano (ili nekom drugom tehnikom) napravljeno drvo. Umesto listova, ovo drvo će imati prazne listove gde će svako od prisutnih moći da umoči prst u boju i ostavi svoj otisak na listiću drveta. Boje mogu biti razne, kako bi drvo bilo šareno, ali i jednobojne, kako bi više bilo nalik na pravo drvo. Naravno, pazite na to kakve su boje – trebalo bi da se lako skidaju sa prstiju da vam ne bi celo venčanje izgledalo kao drvo otisaka. Nakon venčanja, ovu lepu uspomenu možete da uramite i okačite na zid. Ako vam se ne sviđa ideja da gosti umaču prste u boju, možete napraviti samolepljive listiće ili pronaći pečate koji bi se zatim uranjali u boju, pa na drvo. Najzad, možete, sa samim drvetom, odštampati i listiće, u koje će se gosti potpistivati i dodavati crteže kakve žele. Još jedna varijante je takozvano 3D drvo otisaka, odnosno “pravo” drvo kao ukras na koji se papirići mogu kačiti, ali pre nego što se odlučite za njega razmislite gde ćete držati tu skalameriju nakon venčanja.

Foto: onefabday.com

Foto: onefabday.com

2. Vino za godišnjicu

Ova opcija podrazumeva jednu (ili više) flaša vina, na koje će se gosti potpisivati i ostavljati poruke (ukoliko to žele). Potrebni su vam samo flaša (ili više) omiljenog vina i markeri. Možete se opredeliti sa više flaša, a ideja je da se prva popije na prvu godišnjicu braka, druga na petogodišnjicu, treća na desetogodišnjicu i tako dalje. To možete i reći gostima, pa shodno tome mogu pisati svoje poruke. Kada popijete vino, prazne flaše možete koristiti kao vaze. Naravno, uvek ostaje opcija da vaš brak ne uspe i da se za desetogodišnjicu nađete sami sa ispisanom flašom vina, ali to je bolje nego da ste sami za sopstvenu desetogodišnjicu braka i bez vina, zar ne?

Foto: emmalinebride.com

Foto: emmalinebride.com

3. Šarena kutija uspomena

Ako su vam drvo i vino previše kerefeka, onda se uvek možete opredeliti i za jednostavniju varijantu. Nabavite jednu šarenu kutiju u koju će gosti moći da ostavljaju poruke. Trebaće vam papirići i markeri, a kutija je zgodna i za skupljanje koverti koje ćete sigurno dobijati na venčanju. Naravno, za ovo koristite različite kutije – jednu za koverte, drugu za poruke. Ove kutije možete da pravite sami, ali i kupiteih u raznim bojama i dezenima. Dodavanje samo jedne bele trake na nju daće joj svečaniji izgled. Naravno, uopšte ne mora u pitanju biti kutija; već i krletka – veoma romantično rešenje koje će vašem venčanju dati dodatnu notu elegancije.

Foto: new-weddingdesign.net

Foto: new-weddingdesign.net

4. Svadbeni “formular”

Naravno da ne mislimo na dosadni formular sa kojim ćete da gnjavite goste, već na kreativnu verziju uz koju se i gosti mogu zabaviti. Odštampate primerak za svakog gosta koji bi se mogao upisati, a kasnije, nakon venčanja, sve ih možete skupiti na jednu gomilu i ukoričiti. Tako ćete imati kreativnu knjigu želja sa svoje svadbe, lepu uspomenu koja će moći dugo da traje. Neke od šablona za formular možete pronaći na internetu (kao mi ovaj dole), a neke možete i sami da osmislite, u zavisnosti od toga o čemu biste želeli da vam vaši gosti pišu.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

5. Svadbena slagalica

Ili popularno “pazl” ili, nepravilno ali isto popularno, “puzle”. Ideja je da napravite slagalicu na čijoj se jednoj strani može nalaziti vaša i slika vašeg (budućeg) supruga (mada i ne mora, mogu da budu blanko). Preporučljivo je da materijal slagalice bude čvršći karton ili drvo (što je skuplja ali dugotrajnija varijanta). Izmešate “puzle” i podelite ih zvanicama. Oni na poleđini svake pišu svoje želje i poruke, a sledeći put kad budete slagali slagalicu, ujedno ćete i čitati sve ono što su vam pisali i sigurno se prisetiti dana svog venčanja i svih dragih ljudi koji su tog dana bili uz vas.

Foto: etsy.com

Foto: etsy.com

6. Kamenčići

Ideja sa kamenčićima slična je ideji sa slagalicom. Pronađete pljosnate kamenčiće i nabavite markere koji mogu da pišu po njima. Nakon venčanja ih sačuvate i gledate kad god želite da se prisetite svih želja koje su vam gosti po njima pisali. Kamenčići imaju i lepu simboliku, a to je da su dugotrajni, pa tekst na njima neće izbledeti, a oni se neće pokidati ili oštetiti kao što se to lako može desiti sa uspomenama u papirnom formatu.

Foto: morganleyweddings.wordpress.com

Foto: morganleyweddings.wordpress.com

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>