Sve što treba da znate o burmama

 

 

 

Venčani prsten je verovatno najbitniji komad nakita u vašem životu. Sve ostale ogrlice možete da bacite, kupite novu narukvicu, izgubite svaki prsten – osim ovog. Nosićete ga od dana kada se venčate do… Nema “do”. Nosićete ga zauvek.

 

Najstariji svadbeni običaj

img-thing

Da li ste znali da burme datiraju još iz starog Egipta, odnosno od 9. veka pre ove ere? Krug je za njih bio simbol večnosti i nosili su ga na levoj ruci, na prstenjaku jer su verovali da se odatle vena spaja sa srcem. Rimljani su ga nosili na istom mestu, ali zato da bi obeležili da žena pripada svom mužu, tj. da je njegova svojina. Kovali su je od gvožđa. Tek od 19. veka se burme prave od zlata: do tada su se pravile od trave, kože, kamena ili nekog drugog metala.

Burme u hrišćanstvu

Tek u 13. veku burma je postala de hrišćanskih svadbenih ceremonija. Do tada su burmu nosile samo žene, ali se odjednom pojavljuju i na muškim prstima. Možda se zato muškarci još nisu navikli na njih, pa ih povremeno skidaju u kafanama.

my

Sveštenik bi na venčanju izovarao “u ime oca, sina i svetoga Duha, Amin” dodirujući po jedan mladenački prst počevši od palca. Kada bi stigao do “Amin”, dodirnuo bi prstenjak i stavio prstenje.

Popularizacija običaja

Pre svetske ekonomske krize, prstenje je razmenjivalo tek 15% mladenaca. Nakon što je američka juvelirska industrija dobro izreklamirala ovaj običaj, burme je razmenjivalo 80% mladenaca.

Na kojoj ruci?

Pravoslavci burmu nose na desnoj ruci, dok je većina stanovnika Evrope nose na levoj ruci. Neverni muževi smislili su i praktičnije načine nošenja burme: oko vrata, u džepu, samo pred ženom itd.

202

Novi običaji

Po online anketi TheKnot sajta, čak 36% žena je učestvovalo u odabiru svoje burme. Kada žene biraju, burma se najčešće pravi od platine, dok muškarci češće biraju zlato. Da su žene uvek u pravu, govori podatak da je platina izdržljiviji materijal, ali je i antialergenska. Nedavno je internet preplavila fotografija burme koja ima gravuru iznutra, tako da i kad se skine ostavlja trag. Takođe, u poslednje vreme je veoma popularno tetovirati burmu.

Kakvu biste vi odabrale?

 

Foto: Tumblr; Autor: Anđela Popović.

 

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>