Svadbena geografija: Kako izgleda jevrejsko venčanje?

 

 

Kako bi izgledalo tvoje venčanje da se ti zoveš Tesa, a mladoženja Aron? Venčanja izabranog naroda su više nego zanimljiva i možda i najveselija. Zavete bi izrekla ispod “čupe” – vrste baldahina na četiri “stubića”, koju ponekada drže gosti – simbolizuje da će par izgraditi zajedno.  Zaintrigirani ste? Čitajte dalje!

Početak

Venčanje ide u dva stadijuma. Prvi je kiddushin – koji obeležava posvećivanje, a drugi je niussin, tj brak, kada par počinje sa zajedničkim životom. Prvi deo zabranjuje mladoj sve druge muškarce, a drugi deo  joj dodeljuje mladoženju. Naravno, kako je jevrejski narod rasprostranjen na raznim delovima sveta, ima i raznih odstupanja od običaja u zavisnosti da li se venčanje odigrava u Mađarskoj ili SAD.

Ugovor

Pre ceremonije, mladoženja (chatan) pristaje da bude vezan bračnim ugovorom (ketubah) pred dva svedoka koji potpisuju ugovor. U tom ugovoru stoje obaveze partnera – kuvanje hrane, oblačenje, pa i bračni odnosi. Neki parovi ovaj ugovor uramljuju i drže na zidu u bračnom domu. Ugovor se takođe često čita na ceremoniji – na biblijskom jeziku (Aramejskom).

Jewish-Wedding-Chuppah-Huppah-1024x681

Sličnosti sa hrišćanskim venčanjima

Aškenazi Jevreji pokrivaju mladu velom – baš kao hrišćani. Taj običaj se zove Yiddish. Do oltara vas ipak ne bi pratio otac. Mladoženju prate njegov i vaš otac, a vas njegova i vaša majka.  U poslednje vreme, često se radi i predbračni ugovor kao najlegitimniji deo ceremonije – najviše da bi se sprečio razvod (get). Takođe, daje se prstenje.

Prstenovanje

Nakon što mlada kruži sobom tri ili sedam puta, osim ako su Sefardi, daju se dva blagoslova. Onda se proba vino.  Mladoženja onda daje mladoj (kala) burmu. U egalitarijanskim ceremonijama, mlada takođe daje prstenje mladoženji. Rabin ili neko od gostiju onda recituje sedam blagoslova – Seva Brachot. Recitovanje tih blagoslova je velika čast. Mladoženja i mlada onda uzimaju gutljaj vina.

04-jewish-wedding-breaking-glass-ceremony (1)

Mazel tov!

Nakon što razmene prstenje, mladoženja lomi čašu levom nogom! Da, jako neobično. Onda svi uzviknu “Mazel tov!” (čestitamo).

Israëls-A_Jewish_Wedding-1903

Uzmite sobu

Neki Aškenazi Jevreji praktikuju običaj “Yishud”. To zapravo znači da se paru daje 20 minuta privatnosti u odvojenoj sobi da bi se… zaključio …hm… ugovor. Ipak, Sefardi ne praktikuju ovaj običaj jer smatraju da je – nepristojan. Ja lično mislim da je ovaj običaj super, jer daje priliku da se par odmori od 800 najbližih zvanica.

nj-jewish-wedding-photos-chair-lifting

Ples

Sigurno ste nekada videli u filmu kako se na jevrejskim svadbama veselo pleše.  Možda najpoznatiji običaj pored lomljenja stakla je ples u kom se mladenci nose na stolicama dok svatovi igraju.

Zanimljivo, zar ne? Nije loše setiti se venčanja u seriji “Seks i grad” kada se udaje Šarlot za Jevrejina Harija. U stvarnom životu, zbog ljubavi su judaizam prešle Elizabet Tejlor i Merilin Monro.

Foto: Tumblr; Autor: Anđela Popović.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>