Promeniti veru zbog ljubavi: Da ili ne?

Srce ne bira, kao što znate. Tako se ponekad desi da se zbog ljubavi menja mesto življenja, ali čak i religijia. Šta treba da znate u tim slučajevima i da li zbog ljubavi treba prihvatiti drugu veru, saznajte dalje u tekstu.

 

 

 

Da li je to prava ljubav?

Uvek se postavlja ono pitanje – da li bi neko ko vas toliko voli primoravao da se odričete svog nasleđa i vere? Da li je to stvarno neophodno? Ako su njegovi toliko religiozni, da li ćete vi moći da se nosite sa tim? Ako mislite da će sve to biti previše za vas, odmah odustanite. Ako vam se, sa druge strane dopada njegova kultura, porodica i možete sebe da zamislite kao deo te kulture – ljubav je ljubav.

Da li će vas njegova porodica prihvatiti

Ima porodica koje su toliko religiozne i skoro opsednute svojim nasleđem da će konvertovanu snajku uvek gledati kao uljeza. Ako pritom imaju mnogo uticaja na vašeg budućeg muža, bežite dok još možete. Niko ne želi da uči hebrejski i proučava Toru samo da bi ga nazivali uljezom do kraja života.

0313_converting-for-love_sm

Da li ćete ga ucenjivati svojom velikom žrtvom?

Setite se Šarlot u “Seks i Gradu”. Da li ćete mu govoriti – “Ja sam se odrekla Isusa, a tebe mrzi da baciš smeće?” Da li ćete mu prebacivati ceo život to što će vas osuđivati vaša porodica i što ste se odrekli svoje vere? To nije baš najbolja osnova za srećan brak. Setite se one stare izreke: Nije usluga, ako je posle stalno naplaćuješ. Ako mislite da će vas on činiti srećnom i da će ceniti žrtvu koju ste spremni da podnesete, nema prostora za prebacivanje, već samo za doživotnu radost i razumevanje.

Učenje

jewish weddingKonvertovanje nije horor priča iz 19. veka gde mlada pljune na krst i ode u džamiju. Niko vas ništa ne tera i možete se sami odlučiti. U svakom slučaju, očekujte mnogo učenja. Treba upamtiti praznike, običaje, pročitati Bibliju, Toru ili Kuran… Nije to uopšte mali posao.

Vera

Možda ćete nas nazvati religijiskim relativistima nakon ove izjave, ali osnova svih vera je ljubav, te je potpuno svejedno da li “vrhovnog sudiju” zovete Bog, Alah ili Jahve. Čak, sva tri ova naziva znače bog. Verujte u ljubav prema sebi i svom bližnjem – to je ono što nam je svaka religija kroz vekove propovedala. Biblija je nastala iz Tore, Kuran iz Biblije… Sve su to srodni narodi i vere.
Važno je verovati u ljubav.

 

Foto: Tumblr; Autor: Anđela Popović.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>