Razlika u godinama koju toleriše crkva

Odlučili ste da se venčate u crkvi. Oboje ste, ili je jedno od vas, iskreni vernik i imate želju da svoju ljubav osvedočite pred Bogom u svečanoj i uzvišenoj ceremoniji. Međutim, razlika u vašim godinama je tolika, da se pitate da li je to uopšte moguće. Imali ste prilike da na našem blogu čitate o (društveno) prihvatljivoj razlici u godinama među supružnicima, mogli ste da vidite, a i da znate iz iskustva, kako se tretira razlika veća od uobičajene, koji su najčešći uzroci toga što biramo znatno starijeg ili mlađeg partnera (iz ugla psihologa)… Ovo su teme koje se tiču nepisanih pravila jedne društvene zajednice kojoj pripadate. Ona dakle, nisu nigde zabeležena, ali svi mi znamo kako će reagovati pojedini naši prijatelji ili rođaci kada im saopštimo da se udajemo za petnaest godina starijeg čoveka. 

download

Nasuprot tome, crkva kao institucija ima striktno propisana pravila. I ona su nepromenljiva godinama.  (Zanemarićemo ovde srednjovekovne srpske vladare koji su se venačavali sa kim i kako su hteli, pa su se i razvodili kada to nije bilo formalno moguće za obične smrtnike). Ona nalažu da se brak između dve osobe ne može sklopiti u pravoslavnoj crkvi, ukoliko je razlika u godinama veća od petnaest. Naime, postoji crkveno pravo, kao i crkveni sud i u pravoslavnoj i u katoličkoj crkvi. To se jednostavno smatra neprihvatljivim, iz istorijskih razloga, kao i nekih drugih, koje ćete, ukoliko se nađete u ovoj pomalo nemiloj situaciji, morati da saznate od sveštenika.

1758_vencanje_u_crkvi_

Međutim, ukoliko baš jako želite da Vaše venčanje bude u crkvi, a budući supružnik je više od petnaest godina stariji, ili mlađi od Vas, možete da tražite odobrenje od nadležnog vladike da do crkvenog venčanja  dođe uprkos tome. Ako ste vernik, ako imate svog sveštenika i ako redovno odlazite u crkvu, većih problema oko ovog pitanja ne bi trebalo da bude. Iako sveštenik ne može da odluči u ovom slučaju o tome da li ćete se venčati u crkvi ili ne, on može značajno da utiče na moguće odobrenje vladike. Ma koliko to zvučalo kao fraza, veličinu Vaše ljubavi ipak ne može da izmeri bilo ko osim vas dvoje, ali razlozi crkve u ovoj problematici se sigurno ne tiču tog pitanja. Crkva jednostavno ima neke svoje razloge zbog kojih ne toleriše sklapanje braka sa velikom razlikom u godinama, iako su oni nama mahom nedokučivi. Činjenica je da crkveni brak u eparhijama po Srbiji godišnje, zbog ove ili sličnih prepreka, ne može da sklopi oko stotinu parova.

Foto: vojvodjanskakuhinja.blogspot.com, mondo.rs, www.anabellavencanice.com, Tekst: Bojana Đorojević

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>