Kolika razlika u godinama je prihvatljiva?

Od kad je sveta i veka, zna se za veze u kojima je jedan partner značajno stariji. Ipak, značenje termina “značajno stariji” se oduvek menjalo i i dalje postoji razlika u shvatanju razlike u godinama od zemlje do zemlje. Prosečna razlika u godinama između partnera je dve do tri godine, ali jedan posto populacije je u vezama sa razlikom od čak 20 godina. U raznim kulturama, takve veze se ohrabruju jer muškarac navodno kasnije sazreva, ali su i biološki ciklusi muškarca i žene potpuno drugačiji. Ipak, često takve veze nailaze isključivo na osude i poglede ispod oka.

Razlika u godinama – za ili protiv?

Traume iz detinjstva, a ne ljubav

Foto:Tumblr

Foto:Tumblr

Mnogi tvrde da žene koje biraju značajno starijeg muškarca imaju često neraščišćene odnose u svojoj primarnoj porodici. Uglavnom, traže očinsku, jaku i stabilnu mušku figuru u svojim ljubavnicima zbog odsustva oca u detinjstvu. Zato mnogi govore da se radi o lečenju trauma iz detinjstva, a ne ljubavi.

Sponzoruše

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Za žene koje traže starije muškarce često se govori i da su sponzoruše, jer je poznato da muškarci više zarađuju što su stariji. Zato se smatra da mlade žene u starijim partnerima traže novčanik, a ne ljubav. Treba ipak imati na umu da sve zavisi od slučaja do slučaja, te i da predrasude guše naše društvo i živote pojedinaca.

Sve je relativno

Izabrati dvadeset godina starijeg partnera nema istu težinu kada vi imate 40 i kada imate 17 godina. U životu sve zavisi od pojedinačnog slučaja, uslova, tajminga i zrelosti dve individue.

Ljubav je slepa

Mnogi tvrde da se ljudi zaljubljuju bezglavo, tako da kada biramo partnera mi zaboravljamo na sav zdrav razum jer nam je bitno samo da budemo sa tom osobom koja nas je zaintrigrala. Ponekad je ta osoba naših godina, ponekad je ružna, ponekada duplo starija od nas a ponekad ta osoba ne postoji nego smo je sami izmaštali i izmislili. Bilo kako bilo, uvek razmislite da se vaša osoba zasniva na zdravim temeljima i čistim osećanjima, bez obzira na emocije.

Foto: Lana Del Rey

Foto: Lana Del Rey

Maksima za izračunavanje prihvatljive razlike

Čuvena je maksima Morisa Ševalijea po kojoj je za muškarce prihvatljivo biti sa ženom koja je duplo mlađa od vas, plus sedam godina. Po toj računici, u redu je da muškarac ima 50 godina, a njegova devojka minimalno 32. Ako muškarac ima 30 godina, ne sme se zabavljati sa devojkom koja ima ispod 22 godine. Ova ljubavna matematika objavljena je u nekom američkom časopisu davne 1931. godina a proslavila se u predstavi “The Moon Is Blue” 1951. godine. U većini zapadnog sveta, ovo je opšte prihvaćen način izračunavanja prihavtljive razlike između godina dvoje ljudi.

Obavezno nam javite vaša iskustva i odgovorite nam – koja je najveća prihvatljiva razlika između partnera i da li ona uopšte postoji. Jedva čekamo vaše mišljenje!

Anđela Popović

Foto: Tumblr

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>