POBAČAJ: Kako se nositi sa bolom i brinuti o svom zdravlju

Zaljubili ste se. Venčali. Onda su nastupili momenti sređivanja gnezda. Moljakanje rođaka da vam donesu to i to iz Ikea. Krečenje. Polovna veš mašina, ali radi.

Posteljine, vaze, toaletni stočići. I sve ste to uradili, vratili se sa posla jedan dan i ušli u stan po svojoj meri.

Onda ste pomislili – sve što vam sada fali je jedna slatka beba da kompletira sreću. Pokušavali ste i pokušavali, a onda je menstruacija izostala. Test je pokazao dve crtice. Vašoj sreći nije bilo kraja.

Žurka je opet počela – ako bude devojčica, kako ćete je zvati? Ako bude dečak, da li može da se zove po njegovom dedi Srboljubu? Jao ljubavi, nemoj…

test

Bili ste srećni, lekar je rekao da je sve u redu, a onda ste primetili tačkice krvi i shvatili – pobačaj je počeo.

Ovo je teška situacija sa kojom se mnoge žene susreću, a nadamo se da je ovaj tekst utešan i da će vam pomoći da prođete kroz tu krizu što bezbolnije moguće. Autorka je i sama prošla kroz istu stvar.

Sa medicinske strane

Vrlo je primamljivo u ovoj situaciji popiti veeliku čašu vina. Ipak, ako mnogo krvarite, nemojte to raditi. Alkohol će samo pojačati krvarenje. Takođe, nije loše znati da se do 15 procenata trudnoća završava baš tako – pobačajem. Kao da većina žena najnormalnije zatrudni nakon pobačaja.

medicalnoises

medicalnoises

Vrlo je bitno da uradite ultrazvuk da biste videli da li je pobačaj kompletan. U slučaju da nije ceo plod izašao iz materice, možda ćete morati na kiretažu – operaciju po proceduri sličnoj abortusu. Ovo svakako nije nešto prijatno, niti aktivnost kojoj se raduju žene, ali je potez koji morate povući zbog svog zdravlja i zdravlja sledeće bebe. Procedura nije komplikovana i ne traje dugo.

Takođe, bez obzira da li je pobačaj kompletan ili ne, morate se paziti infekcije. Nemojte se kupati ili plivati. Naravno, u redu je da se tuširate. Bar nedelju dana, a lekar će vam reći tačno koliko. Nemojte koristiti tampone dok krvarite, pa možda ni u sledećoj menstruaciji.

Sačekajte sledeći ciklus da biste opet probali da začnete. Nemojte stupati u seksualne odnose bar nedelju dana, opet – lekar će vam reći koliko.  Koristite kondome zbog infekcije. Nemojte dizati teške predmete nekoliko dana i preskočite trening bar 48 sati. Dajte sve od sebe da ostanete zdravi da biste mogli što pre bez problema da zatrdudnite.

Sa emotivne strane

concieveeasy

concieveeasy

Neke žene lakše podnose pobačaj, dok mnoge veoma dugo pate zbog izgubljene bebe. Obe stvari su normalne. Upamtite da je to tužna situacija koja se ipak veoma često dešava. Niste vi krivi.

Neke žene razviju rituale da bi se nosile sa bolom. Moja drugarica je izračunala kada bi se dete rodilo i svake godine na „rođendan“ pali sveću. Neke devojke pomažu domovima za nezbrinutu decu, a neke ne mogu da podnesu da vide bebu na ulici neko vreme.

covenantfamilysolutions

covenantfamilysolutions

Sve je ovo normalno. Ako vam gledanje tuđe dece mami suze, izbegavajte ih neko vreme dok se ne oporavite u potpunosti. Posavetujte se sa prijateljima i olakšajte dušu ili nađite neki hobi koji bi vam skrenuo misli – gledajte komedije ili onu epizodu Seks i Grada u kojoj Šarlot gubi bebu.  Naučite da pletete. Šta god vam pomaže.

Posvatujte se sa lekarom ako želite ponovo da začnete kako da izbegnete isti scenario.

Ako vam se plače, plačite.

I srećno.

Žao nam je zbog vašeg gubitka.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>