Planiranje potomstva

Period zaljubljenosti u vezi koja je na početku mnogi parovi smatraju najlepšim. Za neke je to kada dođe do bliskosti koja dozvoljava da pred njim ne budeš u svom najboljem izdanju, kada možete vikend lenjo da provedete valjajući se po krevetu… Sve faze veze imaju svoje karakteristike, a kada veza preraste u brak, onda bi trebalo dovoljno da se poznajete kako biste znali na kakvim osnovama gradite svoju zajednicu. To ne mora da ima nikakve veze sa time koliko dugo se zabavljate.

Jedna od zaista važnih tema pri planiranju toga sa kime nameravaš da provedeš ni manje ni više nego ostatak svog života jeste planiranje potomstva. Ne planiranje u smislu da već sada tačno znaš kada želiš da ih rodiš, kako će se zvati i u koje škole će ići, već planiranje u smislu da znaš da želiš ili ne želiš da imaš decu to tog i tog perioda ili zauvek. Sasvim je u redu da imaš svoje želje i stavove po pitanju roditeljstva, ali je isto tako jako važno da poznaješ želje i stavove svog (budućeg) muža po tom pitanju.

Problem može da nastane ukoliko se vaša očekivanja ne poklapaju. Na primer, ti želiš da još nekoliko godina provedete kao par koji izlazi, putuje, živi bez obaveza kakve neminovno donose deca, a on želi da se koliko sutra vaša mala zajednica proširi. I jedna i druga želja potpuno su na mestu i svako ima pravo na njih, zato ovde (kao i u brojnim drugim stvarima) nema tačnog ili pogrešnog odgovora. Upravo zato je važno da se o tome otvoreno govori i da se o tome naprave okvirni planovi.

planning-grossesse-652x300

Postoje i neke situacije koje mogu predstavljati ogroman kamen spoticanja. Na primer, ako jedno od vas ne može ili ne želi da ima decu. Pitanje nemogućnosti da se imaju deca je ogromno i vrlo teško i zato je potrebno otvoreno mu se posvetiti i razgovarati o raspoloživim opcijama i mogućnostima. Takvi razgovori mogu biti bolni, a kao i odluke koje proizilaze iz njih. Da li je, u tom slučaju, prihvatljivo za oboje da stupite u brak? Da li su vam je prihvatljiva opcija da usvojite dete? Da li ste spremni na to da nemate zajedničko potomstvo? To su sve pitanja koja treba imati na umu pri donošenju ovako važnih odluka.

Druga situacija je da jedno od vas ne želi da ima decu. Takva odluka u našem okruženju nije svakidašnja, ali ona je vrlo intimna i uvek ima svoje razloge koje nijedna društvena konvencija ne može i ne treba da obori. Ako neko ne želi da ima decu, to je njegovo pravo i njegov izbor. S druge strane, važno je da to njegov partner zna i da njihovi stavovi po tom pitanju budu usaglašeni.

Ono što je za sve ove situacije važno jeste da komunikacija između oba partnera bude otvorena, da se jasno iznesu sopstvene želje i očekivanja i da se pronađe kompromis tamo gde je moguće pronaći ga.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>