Koliko se novca stavlja u kovertu?

Već neko vreme u Srbiji i regionu retko ko kupuje mladencima porcelan i slično. Koverta sa parama je postala potpuno standardan poklon, a u situaciji u kojoj smo, taj “svadbeni trošak” uopšte nije mala stavka u kućnom budžetu porodice koja ide u svatove – posebno ako ste u jednoj “sezoni” pozvani na nekoliko svadbi, a kao što svi znamo, osim poklona imamo i mnoge druge stavke u budžetu.

Evrići u koverti nisu rezervisani samo za Srbiju. S obzirom da se širom sveta retko ko venčava direktno iz roditeljskog doma, mladenci su se odavno skućili, pa im više uglavnom ne trebaju mikseri, blenderi, umetnička dela i slično – već novac.

Tim novcem mladenci najčešće pokrivaju troškove svadbe, a u slučaju da je roditelji plaćaju, štede za zajednički život (oprema za bebe ili možda neki fond za crne dane ili kupovinu stana).

Photo: bride.ca

Na zapadu često ljudi prave registar u nekoj radnji stvari koje bi voleli da dobiju i to je najčešći scenario u kom se pare izbegavaju kao poklon.

Ali koliko odneti?

PROČITAJTE I OVO: Da li su koverte iznuđivanje gostiju?

Najbolji odgovor je – daj koliko možeš. Nemojte se zaduživati zbog svadbi, mladenci bi trebalo da znaju u kojoj ste finansijskoj situaciji i ne bi trebalo da vas osuđuju što niste mogli da date neku izdašnu sumu.

Standard u svetu je mesto na svadbi plus 30 % tog mesta. Recimo, mislite da su mladenci dali 30 evra za vaše mesto na proslavi, a idete vi i muž, daćete, 78 evra plus dva da zaokružite – niko neće baš kovanice da stavlja u kovertu.

Ako idete na venčanje bliskog porodičnog člana, moraćete više da se “otvorite”, koliko ste u mogućnosti – neki prosek bi bio da date 300, 500 ili 1000 evra, u zavisnosti od finansijiske situacije.

Photo: EventJuice

Ako se recimo udaje vaša sestra, a vi ne stojite dobro sa novcem, objasnite joj svoju situaciju i dajte koliko možete, ali pomozite na neki način koji ne uključuje novac – napravite tortu, obezbedite bend za dž ako možete, ili pitajte druga da joj da svadbeni prostor besplatno, ako imate takav kontakt.

PROČITAJTE I OVO: Najbolji jeftini pokloni za svatove

Ako vam se venčava neki kolega ili poznanik, dajte 50 evra ako možete – za bliže prijatelje u redu je da date 100, ako možete. Ali, ako niste u mogućnosti da date mnogo novca, mladenci ne bi trebalo da se ljute, već da znaju u kakvoj ste situaciji i da ste se potrudili.

U slučaju da nemate uopšte novca, vratite se starim dobrim poklonima. Možda ste slikar i znate da vaš drug koji se ženi baš želi neku vašu sliku? Pitajte ga pre svadbe koja mu se najviše sviđa i poklonite je. Možda možete da poklonite neki (nekorišćen) escajg? Možda radite u turističkoj agenciji i možete sestri da poklonite medeni mesec, a da plaćate manji iznos i to na rate? Ako su vam dobri prijatelji, pitajte šta im treba i granicama razuma potrudite se da im ostvarite želju.

Najvažnije je da je od srca!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>