Spisak poklona za svadbu – da ili ne?

Ovo je pitanje koje sasvim sigurno sebi postave parovi koji planiraju venčanje. Nećemo se zavaravati, pokloni su veoma važan deo svakog svadbenog obreda, i iako je mnogo, mnogo godina prošlo otkako su oni prestali da znače osiguravanje plodnosti, simbolišu učvrščivanje i povezivanje dveju porodica, ili, prosto simboličku cenu mlade izraženu u mirazu, pokloni se i dalje nestrpljivo iščekuju, a od strane zvanica (nadamo se) dugo i pažljivo biraju.

Ta praksa, raširena pre svega u zapadnoevropskim zemljama, a koja je nama postala poznata zahvaljujući pre svega velikom broju romantičnih komedija koje za temu imaju venčanje, podrazumeva da budući supružnici unapred odaberu poklone. Navedeni spisak čine stvari koje dotični par najčešće smatra korisnim ili dopadljivim. Taj spisak se pre svadbe podeli zvanicama, kako bi se na ceremoniji pojavili sa odgovarajućim poklonom sa datog spiska. Na taj način se korišćenjem najčešće dva kritetijuma – utilitarnog ili estetskog, prosto ukida prostor za grešku onih koji na svadbu dolaze.

Da

Na prvi pogled, ovo može da deluje sjajno, ako samo pomislite na sve one duple tostere, po četiri iste ili slične lampe  sa kojima nemate pojma šta ćete (osim da ih prodate na buvljaku ili Limundu), grozno ulje na platnu koje prikazuje neku mrtvu prirodu i biva eksponirano samo kada u posetu dođu darodavci „istančanog estetskog ukusa“ i slične primere.

Ne

Ali, kada se setite Vaših starijih rođaka koji će sa užasom da prime navedenu listu i da se veoma uvrede jer sumnjate u njihove sposobnosti odabiranja prikladnog poklona, ili na one Vama inače  drage prijatelje koji nisu baš u sjajnoj finansijskoj situaciji, a ukoliko odaberu jedan od jeftinijih poklona, time očigledno na to ukazuju, situacija se drastično menja.

Možda

wedding-gift-1076475-m

U našoj kulturi se takav vid otvorenog ispoljavanja potreba i želja, jednostavno u većini slučajeva smatra nepristojnim i neuviđavnim. Finaliziran spisak, koji najčešće sadrži i cene željenih proizvoda, deluje kao vaša faktička potreba i sasvim ukida instituciju poklona koja podrazumeva i faktor iznenađenja. Međutim, ukoliko planirate svadbu za uži krug bliskih prijatelja, ova opcija može da bude dobitna. Precizno navedite šta želite da dobijete na poklon i pre svega, gledajte da ti cenovni iznosi budu koliko je to moguće, ujednačeni. Dakle, ne pravite drastične razlike, jer će se tako neko od zvanica uvek osećati makar blago posramljeno. Izuzetak, naravno, treba da predstavljaju najbliži – roditelji, braća/sestre i kumovi. Njih ovde ni ne računamo, jer je priroda njihovih poklona najčešće takva da izlazi iz ovih okvira. Dakle, oprezno sa listama želja. Bar dok one u potpunosti ne zažive kod nas.

Foto: www.sxc.hu, Autor: Bojana Đorojević

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>