Knjiga kao inspiracija – Kupoholičarka staje na ludi kamen

Mišljenja sam da zimi, da bi smo je ulepšali i upotpunili prazničnu atmosferu, treba slušati božićne pesme, paliti mirišljave sveće, piti kuvano vino i one skupe čajeve koji mirišu na cimet i jabuke. Danas će jednom postati samo sećanje i uspomena, pa zašto se ne potruditi i stvoriti što lepše uspomene. Isti princip preporučujem i kada je u pitanju period priprema Vašeg venčanja. Jer u tematiku treba ući potpuno i pokriti sva polja.  Šalu na stranu, istina je da se kockice same oko Vas počinju slagati, pa tako odjednom počinjete da primećujete časopise i knjige o venčanjima na kioscima i u knjižarama,  salone venčanica gotovo na svakom ćošku koje do sad niste primećivale.

Preporuka je da se okružite i snabdete filmovima, knjigama i časopisima na temu venčanja. U njima leži mnogo inspiracije, bega od realnosti, saveta i informacija. Možda ćete pronaći inspiraciju za haljinu, frizuru, dekoraciju, ali i za rešavanje komplikovanijih problema kao što su porodični, rodbinski i partnerski odnosi.

Shvatićete da to što ste pod stresom nije odraz Vaše slabosti, već da svadbenog stresa niko nije pošteđen, da niste sami. Filmovi i knjige Vam mogu pomoći da svoju situaciju sagledate iz druge perspektive. Kada svoju muku prepoznate u omiljenom liku, bićete  podstaknuti  da svemu prilazite opuštenije i sa vedrije strane. Tu su da Vas podsete da uživate u jedinstvenom i neponovljivom događaju u Vašem životu.

Jedna od takvih knjiga sa temom venčanja  je „Kupoholičarka staje na ludi kamen” autorke Sofi Kinsele. Ako ste ranije gledale film ili čitale knjige o avanturama kupoholičarke, dopašće Vam se i ovaj nastavak.

timthumb

http://www.sophiekinsella.co.uk/

Glavna junakinja priče je Rebeka Blumvud koja pored sklonosti ka neracionalnom trošenju, je takođe veoma neodlučna. Njena neodlučnost, ranije ispoljavana kroz impulsivnu kupovinu zbog nemogućnosti da se odluči da li, na primer, više želi narandžaste ili roze cipele (pa bi kupila oba para) sada ju je dovela u ozbiljnu nevolju. Problem nastaje kada njena majka želi da joj  organizuje venčanje u Engleskoj, u dvorištu porodične kuće, dok joj sa druge strane Elinor, njena buduća svekrva, nudi spektakularno i glamurozno venčanje u hotelu Plaza u Njujorku. Oba scenarija venčanja su joj toliko privlačna da ni jedan ne može da odbije. Nalazeći se između porodičnih vrednosti, tradicije i korena i sjaja i glamura njujorškog venčanja  koji se može doživeti samo jednom u životu, prepušta da se stvari reše same, dozvoljavajući da se na dva mesta, u dve različite zemlje organizuje  njeno venčanje.

hqdefault

www.disneyprincesspicture.net

Pored tragikomičnih situacija iz života glavne junakinje, ova knjiga nam donosi dašak njujorškog glamura. Tako saznajemo kako izgledaju pripreme venčanja u jednom od najskupljih hotela kada je angažovana jedna od najtraženijih organizatorki venčanja., zatim koliko je teško odabrati da li će na venčanju svirati njujorška filharmonija, violiniste iz  bečke opere, sedam harfista ili solo sopran iz Metropoliten opere, Slikovito  je opisano šta je sve potrebno da bi se organizovalo tematsko venčanje, kako se terasa Plaze može pretvoriti u venecijanski karneval, japanski vrt, srednjovekovnu dvoranu ili po Rebekinoj želji u Začaranu šumu (inspirisanu Diznijevim crtanim filmom Uspavana lepotica). Saznajemo i kako funkcioniše lista željenih poklona za mladence u prodavnicama, za koje se nadamo da će zaživeti i kod nas.

Kako će se Rebeka snaći kada joj buduća svekrva bez najave podmetne da potpiše predbračni ugovor, kada sazna da je potpisavši ugovor sa agencijom za organizaciju venčanja, se obavezala na isplatu 100 000 dolara u slučaju otkazivanja saradnje i gde će se na kraju udati doznaćete ukoliko pročitate knjigu.

Autor: Ljiljana Lazić

Foto: www.idealbookshelf.com,

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>