Kako ne pozvati decu na venčanje?

Otvaramo temu o prisustvu dece na venčanju jer smo shvatili da se o njoj gotovo uopšte ne govori. Tema je prilično osetljiva i često se  izbegava  zbog velikog rizika da iskrenost jedne strane ozbiljno uvredi onu drugu. Veliki je izazov je ograničiti ljude, i zamoliti ih da na venčanje dođu bez dece. Oni hrabri koji se usude, mnogo rizikuju. O ovoj temi pišu i brojni svetski magazini i portali o venčanjima, ali niko nema rešenje. Teško je ponuditi rešenje kao obrazac, ali mi ćemo se ovog puta potruditi da bar stvari sagledamo iz oba ugla. Pitamo se da li je maloj deci mesto na svadbenoj proslavi.

Ukoliko Vam se ne dopada ideja o prisustvu mnogo male dece na Vašem venčanju, to otvoreno možete reći samo nekolicini zaista bliskih prijatelja i rođaka. Onima sa kojima imate dovoljno čvrst i stabilan odnos, za koje znate da se neće uvrediti. Ali takvi, već dovoljno poznaju Vas, pa možda i nema potrebe to im naglašavati. Zatim se postavlja pitanje, ima li sve to smisla, ograničavati zaista bliske ljude, ako će veliki broj onih sa kojima niste želeli da rizikujete da ih ne uvredite, povesti svoju decu.

U poslednje vreme često čujemo da sveže venčani parovi nakon venčanja kažu da je to bila najbolja žurka u njihovom životu. I to je ono što zapravo svi žele. Posvećujući veliku pažnju i prolazeći kroz veliki stres birajući prostor, vreme, muziku, hranu, piće, cveće, dekoraciju, venčanicu, odelo, cipele,  pozivnice, boje stolnjaka i salveta, žele samo jedno – najbolji provod u životu za sebe i svoje goste.

Children-at-weddings

http://www.modernwedding.com.au

U tu sliku najboljeg dana u njenom životu i najboljeg provoda, mnogim budućim mladama, se baš ne uklapa dečiji plač, histerija, i atmosfera iz dečije igraonice. Za to treba imati razumevanja, ne bismo smeli osuđivati nekog ko nam je diskretno i između redova pokušao nagovestiti da svoju decu tog dana ne povedemo sa sobom. Iza svega stoji samo dobra namera i želja da se dobro provedete i Vi i oni na njihovom venčanju bez faktora ometanja.

Mladenci žele da ostanete do kada Vam se ostaje, da popijete koliko želite, da plešete sa njima celu noć i u potunosti se prepustite uživanju i ugođaju oko kojeg su se toliko potrudili. Nije baš svaka mlada trudna i nije kod svake na snazi majčinski instikt. Ne želi svaka mlada da pleše pola večeri sa mališanima, bez obzira što nose preslatka odelca i leptir mašne.

Krajnje razumljiv i opravdan razlog zbog kojeg ljudi na venčanje dolaze sa decom  je zato što zato što nemaju kome da ih ostave na čuvanje. Drugi će Vaše venčanje shvatiti kao idealnu priliku za paradiranje i pokazivanje životnih dostignuća i trofeja u vidu supruga/e i dece. Neki sa sobom decu vode strateški, jer  ne žele dugo da se zadrže, te im deca služe kao izgovor za ranije napuštanje slavlja. Ima i onih kojima nije ni na  pamet palo da bi neko  više želeo venčanje bez prisustva njihove dece.

O tome kako izgleda vaspitano dete i lepo ponašanje svako od nas ima mišljenje i stav. Ta tema, takođe, može opširno da se razmatra, ali je više za neki drugi blog.

Potrebno je da budemo tolerantni, i da u određenim situacijama sagledamo stvari i iz perspektive druge osobe. Zaista bi bilo glupo da se naruše odnosi zbog jednostavne molbe da, ako ste u situaciji, uveličate nečije slavlje bez prisustva svoje dece.

Verujemo da smo vam dali mnogo tema za razmišljanje,  evo i još jedne. Želimo da čujemo Vaše mišljenje koja je to starosna granica kada deca postaju poželjni i uvaženi gosti?

Foto: http://itheedread.jezebel.com

Autor: Ljiljana Lazić

 

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>