Da li vaš bračni partner boluje od depresije?

Iako u Srbiji svaka druga osoba ima simptome depresije, retko ko traži pomoć lekara zbog društvene stigme. Često se boje da ih prozovu “ludima” ili “ćaknutima”, ili im nadenu neku drugi uvredljiv epitet, a njegovi bližnji ne uspevaju da uspostave granicu između tuge i depresije. Zbog toga, mnogi žive sa ovom groznom bolešću čak decenijama, a neki nažalost i okončaju svoj život bez da su ikada tražili pomoć.

Ovo su glavni simptomi depresije:

– Depresivno raspoloženje (tuga, praznina)

– Gubitak interovanja za stvari koje su nas nekad zanimale

– Promena telesne kilaže – gojenje ili mršavljenje

– Promena obrasca sna – preterano spavanje, prekinut san, nesanica

– Psihomotorna agitacija – usporenost, umor ili iritabilnost

– Osećaj umora – osećaj da smo stalno umorni i da smo izbubili energiju

– Osećaj manje vrednosti i krivice i za stvari koje su van naše kontrole

– Manjak koncentracije

– Misli o smrti

GIF: Tumblr/Gray's Anatomy

GIF: Tumblr/Gray’s Anatomy

I koliko god bilo teško osobi koja boluje od depresije, ni bližnjima obolelog nije mnogo lakše, a kamoli bračnom partneru. Osećate se manje poželjno i krivo za osećanja bližnje osobe, bespomoćno jer osećate da ne možete da pomognete, mislite da se partner “odljubio” od vas… A prava istina je da je depresija bolest, baš kao rak, jedino što ova bolest napada dušu.

Kako pomoći partneru obolelom od depresije?

Budite podrška

Jedan od najvećih faktora da oboleli počne da se oporavlja jeste i podrška porodice. Razgovarajte sa njim, imajte strpljenja, ne pritiskajte ga da vam kaže i ono što ne želi. Slušajte šta vam priča, ne prekidajte ga u pola reči ni zbog dobronamernog saveta. Imajte u vidu da je vašem partneru mnogo teško da se otvori i razgovara. Zato slušajte! Jedan od najvećih problema je kako predložiti obolelom da zatraži pomoć, jer često oni to shvataju kao napad. Zato krenite iz okola – dajte primere iz okruženja, edukujte se i gledajte filmove na tu temu koji će možda pomoći vašem partneru da sam potraži pomoć.

PROČITAJTE I OVO: Post-svadbena depresija

Ne napadajte ga

GIF: Bob Ross/Tumblr

GIF: Bob Ross/Tumblr

Ovo je možda najbitniji korak. Mnogi shvataju depresiju svog bračnog partnera kao ličnu uvredu. Nije teško shvatiti zbog čega – depresija ubija želju za seksom, oboleli oseća da nema želju za životom gde se često ovaj drugi pita zar nije srećan NAŠIM životom, zar ga ja ne usrećujem itd. Onda idu i napadi – ustani iz kreveta, po ceo dan spavaš, jedi nešto, šta si stalno smoren itd. Imajte u vidu da to nije ponašanje vašeg muža već depresije i da takve reakcije samo produbljuju depresivna raspoloženja vašeg partnera.

Ne shvatajte lično

GIF: Tumblr

GIF: Tumblr

Iako je teško, red je na vas da budete jaki da biste spasili i osobu koju volite i vaš brak. Zato, umesto kritike, probajte da inspirišete muža ili ženu da ustanu iz kreveta – pozovite u goste njegovog dobrog druga, iznenadite ga, predložite fizičke aktivnosti – one strašno mnogo mogu da pomognu u lečenju depresije, potrudite se da vaš partner vidi što više sunca, da se kreće i da se druži. Zamolite ga da uradi nešto u čemu znate da je dobar – osećaj uspešno obavljenog zadatka svakog oraspoloži.

PROČITAJTE I OVO: Vreme velikih promena

Probajte da kritiku zamenite hvalom – umesto izjava poput “ne mogu sve sama, ti samo plačeš, ustani iz kreveta, uradi nešto, prijavi se za posao neki”, recite “da li se sećaš kada smo vozili bicikle po Košutnjaku? To mi je bio jedan od lepših dana. Mogli bi opet” ili “Tvoje bolonjeze su najbolje na svetu. Je l’ možeš večeras da ih napraviš?”, “Deca se žale da više vole kada ih ti vodiš u školu. Je l’ možeš ti da ih vodiš ove nedelje?”

Budite jaki – bolest zvana depresija je teška, ali izlaz postoji!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>