ŠTA VI MISLITE: Prvo deca, a onda brak

Ne tako davno, o začinjanju vanbračne dece govorilo se šapatom, a budući roditelji bi se trkali do matičara sa prvim simptomima trudnoće. Ne daj bože da neko sazna da je mlada trudna pre braka – to bi bila ogromna sramota. Danas su se stvari promenile – U Francuskoj je preko 60% trudnoća vanbračno. Procenat je još veći u Švedskoj i na Islandu. Mnogi poznati, uključujući i Skarlet Johanson, Kim Kardašijan i Ališu Kiz, na ludi kamen su stali nakon porođaja.

PROČITAJTE I OVO: Razlika između braka i vanbračne zajednice

U Beogradu je čak svaka treća bebica rođena vanbračno. Ipak, Srbija nije Švedska, pa se tako još uvek nismo rešili predrasuda u potpunosti. Roditelji će pokušati da utiču na svoju decu da se ipak venčaju pre  nego što beba dođe na svet, pa neki budući roditelji popuste. Koje su prednosti, a koje su mane, odlaganja venčanja do porođaja?

Više ćete uživati u svadbi ako niste trudni

FOTO: elizabethannedesigns.com

FOTO: elizabethannedesigns.com

Ne možete da popijete čašu vina, da zapalite cigaru, vidi vam se stomak pa nije lako naći haljinu…. Razlozi zašto je lepše ne biti trudan na venčanju su brojni – prosto, nikom prva asocijacija na drugo stanje nije žurka. Sa druge strane, sada nemate dete, pa samim tim imate i manje odgovornosti. Kada se porodite, moraćete da dojite, neko će morati da čuva malo detence, dojenje vam ipak neće dozvoliti da pijete ili pušite, možda vam prosto neće biti do žurke…

Dete treba da se rodi u braku

FOTO: weddingpaperdivas

FOTO: weddingpaperdivas

Ovo je rečenica koju ćete garantovano čuti od svojih roditelja kada im objavite da ste trudni, ali da ne nameravate da se venčate odmah. A ovo su činjenice: deca rođena u braku i van braka imaju jednaka prava.  Ništa se ne menja, niko im neće lupiti žig na čelu da su manje vredna ako nisu rođena u braku. Jedina razlika je što ćete dete morati zajedno da prijavite nakon rođenja, a priznaćete, to i nije smak sveta. Dete rođeno vanbračno može da nosi prezime oca, ali i majke u zavisnosti od dogovora.

Ipak, brak sam po sebi uliva neku sigurnost bakama i dekama prvenstveno, a potom budućim majkama, zbog čega se mnogi odlučuju da svadbu ubrzaju ne bi li dete bilo ipak rođeno pod bračnim zvonom. Ako se odlučite da ipak odložite venčanje za devet meseci, treba da znate da je otac deteta, ako ga je priznao, dužan da dete izdržava baš kao i otac deteta rođenog u braku. Vanbračna zajednica pruža manje više iste privilegije i obaveze poput vanbračne zajednice, sa izuzetkom penzije. Naime, u slučaju smrti bračnog druga vi nasleđujete njegovu penziju, dok to nije slučaj sa vanbračnom zajednicom u kojoj imate pravo samo na svoju penziju.

Šta vi mislite o ovom redosledu, beba pa brak?

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>