ŠIJETE VENČANICU? Izbegnite ove greške!

Postoji par dobrih razloga da haljinu umesto kupovine ili iznajmljivanja – sašijete. Možda ste hteli da uštedite, možda ste hteli da budete originalni, a možda ste videli haljinu na nekom sajtu i sada želite baš takvu, a nema gde da se kupi.

Šta god da je razlog, vi ste tako odlučili i to je dobro iz više razloga. Jedan je taj što nećete izgledati isto, a drugi što time novac dajete običnoj ženi – šnajderki, a ne nekoj ogromnoj industriji.

Ipak, ako pogrešite u nekom od ovih koraka, verovatno nećete dobiti ono što ste tražile. Zato, oprez i dooobro pročitajte ovaj tekst.

ODNESITE CRTEŽ

Foto: Pixgood

Foto: Pixgood

Ili fotografiju. Verbalna komunikacija ostavlja mnogo prostora za različita tumačenja, dok slika govori više od hiljadu reči.Znači, ako niste našli sliku nego sanjate takvu haljinu od detinjstva, tražite nekoj vičnoj drugarici da vam nacrta haljinu. Nemojte da dođete u situaciju ludila pred svadbu.

NAĐITE DOBRU ŠNAJDERKU

To što vam je komšinica rekla da ima super šnajderku, ne znači da je to tačno. Kada nađete šnajderku, tražite vam da vam pokaže fotografije prethodinh radova.

FOTO: All For Fashion Design

FOTO: All For Fashion Design

NEMOJTE MNOGO DA IZMIŠLJATE

Foto: Equally Wed

Foto: Equally Wed

Za jednu Šanelovu haljinu je jednom otvorena fabrika u kojoj je 50 radnika radilo na samo toj jednoj haljini tri meseca. Nemojte da mislite da to može da ponovi baka od 65 godina iz Sremčice za deset dana.

Ako ste smislili haljinu koja je veoma komplikovanog kroja ili detalja, najbolje je da odete kod nekog od naših dizajnera da vam sašije uz pomoć nekoliko asistenata i to će vas koštati. Bolje je da imate haljinu koja je jednostavnijeg kroja, ali vam stoji kao salivena, nego nešto što je zamišljeno kao haute couture, ali izgleda kao kostim za maskenbal ili Noć Veštica. Budite skromni u ideji, ali se potrudite da bude odrađeno savršeno.

 

 

 

MATERIJAL

Šta god da šijete i kakva god da vam je šnajderka, morate naći dobar i izdržljiv materijal, jer čak ne može svaki materijal isto da se obrađuje. Svila i dobra čipka nisu jeftini, ali – tako se šiju dobre haljine.

DOBRO SE IZMERITE

Ne uvlačite struk kada vam se uzimaju mere i nosite brus kakav nameravate da nosite za venčanje, jer sve oscilacije u merama mogu da vas koštaju pucanja haljine ili haljine koja visi a to nije nešto što želite.

Foto: Chest Of Books

Foto: Chest Of Books

Zato, održavajte kilažu i ne pravite haljinu po merama “kad smršam, staću”. Ako imate nameru da smršate, prvo smršajte pa šijte venčanicu.

Kakva su vaša iskustva sa šivenjem i da li imate neki savet za one koje se tek upuštaju u ovakvu pustolovinu?

Takođe, ako imate broj svoje šnajderke, obavezno ostavite u komentarima i pomozite nekoj budućoj mladi!

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (2)
  1. Dragoslav Dimitrijevic

    U potpunosti se slazem sa svime sto ste napisali,ja izradjujem vencanice vec 20 godina,i u razgovoru sa musterijama se pomene svaka od ovih teza koje ste napisali,od crteza pa do krajnjih detalja izrade potrebna je i vera u coveka koji ce uraditi haljinu iz vasih snova.Danas je malo lakse svaka mlada devojka zna sta hoce uz pomoc interneta i dobrog majstora zadovoljstvo je neizbezno a ponekad i padne poneka suza radosnica.

  2. admin

    Izuzetno prija pohvala od profesionalca! Hvala puno. 🙂

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>