Nekoliko lepih mađarskih svadbenih običaja

Kada živite na jednom tako posebnom i multikulturalnom prostoru poput Vojvodine, možete biti sigurni da će veliki broj postojećih svadbenih običaja doći u pravom ili izmenjenom obliku do Vas i Vaše svadbe, čak i ako toga zapravo ni ne budete svesni. Mnoge zvanice će uraditi ili izgovoriti nešto čije će Vam značenje možda biti nejasno, ali ćete shvatiti da je to ostatak nekih davnih vremena u kojima je takvo delovanje bilo obavezno. Mađarski svadbeni običaji se, naravno razlikuju od mesta do mesta i ima ih veoma mnogo. Ovde ćemo opisati one nama najzanimljivije.

Prema nekim svedočenjima kod matičara se na mađarskom venčanju pali sveća. To je verovatno ostatak crkvenog običaja koji se u modernom vremenu preneo i na opštinsko venčanje. U tu svrhu se koristi svećnjak sa tri sveće. Ona u sredini je najvažnija, jer za vreme venčanja gore dve sveće sa strane, a po završetku ceremonije mladenci ih uzmu i svako sa svoje strane upale središnju. Taj čin simboliše zajednički početak, otpočinjanje novog, lepog poglavlja u životima novih supružnika. Ono što je kod ovog običaja veoma lepo je što supružnici treba da na svaku godišnjicu svoga braka ponovo upale tu istu sveću.

Mađarska svadba je veoma vesela i dinamična, a tome svakako doprinosi i naročita vrsta muzike koja se na njoj izvodi, a to je poznati čardaš.  Čardaš igra mlada sa gostima i igra ga onoliko dugo koliko gosti plaćaju za to. Naime, najčešće za vreme igranja ove zahtevne igre, koja zahteva puno okretanja i poskakivanja, kum drži sito u ruci i okreće ga a gosti prilaze i ubacuju novac i samim tim “kupuju” mladu za ples. Dakle, drage moje, ako se udajete i pridržavate mađarskih običaja, a pritom imate vesele i raspoložene goste, spremite se za neumornu igranku koja može da traje sve do jutra. I dobro razmislite o izboru cipela. Kada se završi igranka, očekujte da Vam pritrči mladoženja koji je prethodno ukrao sito sa parama od kuma i odvede Vas sa svadbe kako biste prebrojali svoje novostečeno bogatstvo, jer i to mođe biti deo ovog veselog običaja.

vencanica crvena

Običaj da se mlada posle ponoći presvuče iz venčanice u neku drugu haljinu veoma je star i nije zastupljen samo na mađarskim svadbama. Mađarice se, međutim gotovo uvek presvlače u haljinu crvene boje. Ovo presvlačenje, naravno simboliše promenu statusa. Venčanica svojom bojom označava čistotu i nevinost, a posle ponoći nastaje novi dan u kome mlada više nije devojka, nego udata žena i sa tim u vezi, njena haljina nosi boju koja simboliše plodnost.

Foto: www.notaryatyourdoorsfl.com, www.navidiku.rs,

Tekst: Bojana Đorojević

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>