Nasilje u braku i šta raditi

Porazna je statistika da svake godine čak 30 žena završi život kao žrtva nasilja u porodici u Srbiji, a od 2006. do 2016. preminulo je 327 žena iz istog razloga. Mešanje u brak je pipava stvar, pa komšije prećutkuju iako znaju šta se dešava u stanu pored, a žene se previše plaše da nasilje prijave iz straha da se situacija ne pogorša, jer nasilnici često izbegnu zatvor, a mogu dobiti i zatvorsku kaznu od bedna 3 meseca. Poređenja radi, za nošenje, nabavljanje i korišćenje suzavca može se izreći kazna od 6 meseci do 5 godina. To znači da dama koja proba da se brani suzavcem od silovatelja može dobiti veću zatvorsku kaznu od samog silovatelja – za silovanje se dobija zatvorska kazna u trajanju od godinu dana do 18 godina.

Razlozi iz kojih žene ćute su mnogi – jedan od njih je i finanskijska zavisnost od partnera. Žene često nemaju gde da odu i kako da prehrane porodicu u slučaju da nasilnik ode u zatvor. Takođe, tu je i problem patrijahalnog društva u kom su žene odgajane da trpe i čuvaju brak po svaku cenu. Cena je za tih 327 žena bila previsoka. I šta onda raditi u ovoj kompleksnoj i opasnoj situaciji?

POPRIČAJTE SA NEKIM

Razmislite ko bi od porodice i prijatelja bio voljan da pomogne, zaista. Da li imate tetku koja bi vam finansijski pomogla da odete od njega? Da li bi vaš otac reagovao? Ako i nema ko da vas primi u kuću dok se ne snađete, važno je da neko zna šta vam se dešava da biste nekim kodom ili šifrom mogli da javite da ste u opasnosti dok ne odete – možda ćete drugarici poslati poruku sa simbolom #.

FOTO: Pixabay

PROČITAJTE I OVO: Kada on zarađuje mnogo više

ZNAJTE SLEDEĆE STVARI

Niste ga izazvali. Niste krivi. Niste zaslužili. Ne morate da trpite. Nije brak važniji od vaše bezbednosti i bezbednosti vaše dece. Nije kasno za novi početak i za bolji život. Zaslužujete ljubav, nežnost, partnerstvo. Možete otići. ON SE NEĆE PROMENITI.

FOTO: Pixabay

OBRATITE SE NADLEŽNIM SLUŽBAMA

Pokušajte da obezbedite dokaze koji će osigurati da nasilnik završi u zatvoru dugo – video snimak, izveštaj od lekara o nanetim povredama…  Kliknite ovde za sve kontakte organizacija koje se bave zaštitom žena u vašoj situaciji.

PROČITAJTE I OVO: Šta je buklija?

OBEZBEDITE SE FINANSIJSKI

Vi to možete. Dobićete socijalnu pomoć, a osim toga, ako ste u mogućnosti, štedite svaki dinar i raspitujte se za posao. Napravite listu jeftinih jela i sve što uštedite stavite u fond za odlazak. Možda možete da pravite torte za svadbe, možda možete da nađete posao u struci… Ako mislte da niste dovoljno školovani da radite, ne brinite, sigurno postoji nešto za vas. U čemu ste najbolji? Ako dobro čistite, možete raditi kao spremačica. Ako volite decu, možete biti dadilja. Ako ste popularni na društvenim mrežama, možete možda raditi online marketing.

Žao nam je što prolazite kroz ovo – želimo vam brz izlazak iz trenutne situacije i želimo da znate da MOŽETE OTIĆI. Vi ste žena,a žene su heroji.

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>