Narodna verovanja u ljubavnu magiju – kada ću se i za koga udati?

U ljudskoj je prirodi  znatiželja vezana za buduće događaje. Vreme u kojem se živelo bez televizije, časopisa i interneta, živelo se  u skladu sa prirodom. Upravo od prirode su se tražili odgovori na ključna pitanja o budućem životu neudatih i neoženjenih.

Gatanje ili predskazanje deo je ljubavne magije koja je čvrsto utemeljena u našim narodnim običajima i verovanjima, toliko da se ponegde i danas praktikuje. Devojke, udovice i ređe momci pokušavali su da predvide budućnost i odgonentnu kakva će im biti udaja odnosno ženidba.

Ljubavna magija vezana je  za kult zemlje, vode i biljaka.  Magijske radnje izvodile su se određenim danima u godini. Za najpogodnije vreme smatrali su se praznici Božić, Uskrs i Đurđevdan. Izbor ovih praznika vezan je, uglavnom, za položaj Sunca i za deljenje godine na dve polovine-toplu i hladnu. Čovek je imao predstavu o vremenu utemeljenu u paganskoj religiji da se pred Božić završava  jedan ciklus vremena i dolazi do raspadanja stare godine, te da iz tog haosa treba da se stvori novo vreme.

23

http://thegirlwhokeepsdreaming.tumblr.com

Kada devojka ne može da se uda, treba da uoči Nove godine prenoći u tuđoj kući. Verovalo se da će uskoro biti isprošena.

Đurđevdan i Usrks vezani su za početak bujanja vegetacije i rasplod stoke. Postojalo je verovanje da se na Đurđevdan oslobađa stvaralačka snaga Zemlje. Tu snagu žene su pokušavale da iskoriste za podsticanje svojih ženskih kvaliteta.

Najčešća pitanja bila su:

1. kakav je lik momka-suđenika?

2. da li će se devojka udati u toj godini?

3.  da li će se udati za momka ili udovca?

4. da li će se udati za bogatog ili siromašnog?

5. s kog kraja će momak doći?

Odgovori na ova pitanja se tražila su se na sledeći način:

dozivanjem suđenika u san

Devojka uoči mlade nedelje izlazi pred kuću, uzima nož i vrh usmerava ka zvezdi Danici. Nož posle stavlja pod jastuk da bi sanjala suđenika.

12

12. http://www.flickr.com/photos/ameliafletcher

gatanjem pomoću biljaka

Posredstvom biljaka žene su pokušavale iskoristiti stvaralačku snagu Zemlje, pošto su biljke vezane za Zemlju i simbolički su predstavljale njenu kosu. Najčešće su se upotrebljavale kopriva, luk i vrba.

Uveče, uoči Đurđevdana, po zalasku Sunca, momak sadi u bašti struk koprive. Ujutru gleda na koju stranu se kopriva nagnula, sa te strane će se oženiti.

Takođe uoči Đurđevdana, devojka podrezuje 3 perca belog luka. Jedno perce obavija crvenom svilom, drugo zlatnom, a treće crnim koncem. Na Đurđevdan, pre Sunca gleda, ako je najveće perce sa zlatnom svilom udaće se za momka, ako je sa crvenom, udaće se za udovca, a ako je sa crnim koncem, umreće.

Na vrata, sa spoljašnje strane devojka je kačila tri grančice vrbe koje je namenjivala sebi i dvema drugaricama. Čija grančica uvene do jutra, verovale su da se  ta neće udati. 

Da bi devojku svi momci voleli nosila je uvek sa sobom list dunje namazan medom.

3

3. http://thefrogandthelionfairy.tumblr.com

 gatanjem pomoću životinja

Na Badnje veče devojka izlazi ispred kuće i osluškuje, s one strane odakle se čuje da psi laju, sa te strane će biti njen suđenik.

gledanjem u ogledalo

Ogledalo se često upotrebljavalo u ljubavnoj magiji, predstavljalo je zamenu za vodu i granicu između dva sveta.

Da bi saznala za kog će se momka udati, devojka je uoči mladog petka, uzimala ogledalo, okretala ga prema mesecu i gledala da bi ugledala svog suđenog.

 U gluvo doba devojka unakrsno mete sobu, i skuplja smeće na sredinu sobe. Pali  četiri sveće i gleda u ogledalo da bi videla svog suđenika. 

foto: www.500px.com                                                                                                              Autor: Ljiljana Lazić

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:
Komentari (1)
  1. Belma Hasanovic

    Za koga cu se udati?

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>