Jezik cveća

Kada poklanjamo, ne pokanjamo samo cveće ili stvar. Računamo i oslanjamo se na emocije koje će izazvati. Bez obzira na materijalnu vrednost poklon izaziva prijatno  iznenađenje i radost.  Poklon nosi poruku da nam je stalo, da smo pažljivo slušali i zapamtili šta neko želi, da tog nekog dobro poznajemo ili želimo upoznati. Verovatno je prva stvar koju je muškarac poklonio ženi bio cvet. Cveće kao jednu od najlepših kreacija prirode, priroda čoveku nudi u izobilju.

Žena koja dobije na poklon cveće sama tumači sve ono što nije izrečeno, kao na primer – pažnja, ljubav, simpatija, udvaranje, zahvalnost, čestitanje, pohvala, izvinjenje… a ponekad ostaje zbunjena.  S obzirom na to da muškarci nisu mnogo vešti sa rečima i izražavanjem misli i osećanja, prepuštaju da cveće govori umesto njih. U ovoj priči o muškarcima i poklanjanju cveća neko je morao da progovori. Progovorilo je cveće.

Veruje se da je jezik cveća nastao u 17. veku u Turskoj kada je stvorena veština sporazumevanja zaljubljenih pomoću cveća. Legenda kaže da je sve počelo tako što se siromašni mladić zaljubio u kćer bogataša. Ona je mladiću uzvraćala ljubav i smislila način kako da komunicira sa njim jer im je bilo kakav kontakt bio zabranjen. Tajno mu je slala cveće koje je sama gajila.

Vrhunac popularnosti jezik cveća doživljava u Engleskoj u viktorijansko doba. Čak su se štampali posebni rečnici koji su otkrivali značenje cveća. Viktorijanski jezik cveća rođen je iz potrebe da se u komunikaciji izraze snažne emocije poput ljubavi, u društvu kojim su upravljala stroga pravila. Mladi parovi su mudro pronašli način za prevazilaženje ograničenja i iskazivanje potisnutih emocija. Preko cveća su se slale tajne poruke.

Bilo da cveće poklanjate na venčanju mladencima čiji ste gost, ili se udajete i birate cveće za Vaš bidermajer i dekoraciju prostora u kojem ćete ugostiti drage ljude, korisno je upoznati se sa simbolikom cveća.

ORHIDEJA

images1

www.sampaikini.com

Ljubav, veličanstvena lepota, rafinisanost, šarm

Sugeriše želim te, veru u ljubav i priliku za neprekidnu romansu.

RUŽA

Svaka ruža predstavlja neprolaznu lepotu i ljubav, slojeve nove ljubavi i lepote koji čekaju da budu otkriveni. Predstavlja sponu dvoje koji su u ljubavi. Najčešće boja određuje ruži konkretnije značenje.

Kako si lepa u mojim očima i kako te volim. Šarmirala si me. Hoćeš li me voleti?

CRVENA: Ljubav, Volim te.

BELA: Nevinost, čistoća; Ti si moj san. Vi ste nevini i tako ljupki.

ROZE: Savršena sreća; Veruj mi.

POTPUNO RASCVETANA RUŽA: Uskoro venčanje

GARDENIJA

Ti si predivna, tajna ljubav, užitak,

GLADIOLA

gladiolus-wedding-bouquet-3

www.theweddingspecialists.net

Borbenost, iskrenost, jak karakter, Ujedaš me za srce.

IRIS

Osećajnost, nada, mudrost, inspiracija

JASMIN

Privlačnost, dostojanstvenost, elegancija, radost

Beli: Naša ljubav biće nežna.

Žuti: Naša ljubav biće strasna.

Crveni: Naša ljubav biće ludorija.

KALA

Nadprosečna lepota, kraljevski

MAGNOLIJA

magnolia-3

www.theweddingspecialists.net

Ustrajnost, dostojanstvo, izvanredna lepota

MIMOZA

Osetljivost, nežnost, Imaj obzira, vrlo sam emotivan.

TULIPAN

Ljubav, simbol savršenih ljubavnika

SUNCOKRET

Ponos, sunce, odanost

Ne daj da te spoljašni izgled prevari. Ljubavno pijanstvo. Očaran sam.

ĐURĐEVAK

Povratak sreće, Pomirimo se.

ZUMBUL

hyacinth-wedding-bouquets-4

www.weddbook.com

Trajna ljubav, naklonost

IVA

Brak, prijateljstvo i ljubav

LJILJAN

Beli: nevinost, žuti: gordost i bogatstvo,

LALA

Divni ste!

Tumačenja značenja cveća je mnogo, prepliću se verovanja iz svih krajeva sveta sa savremenim i modernim tumačenjima. Simbolički jezik cveća čini se da neprestano raste i buja, baš kao i samo cveće. Cveće  koje smo dobili nam ponekad toliko znači  da ga sušimo,  presujemo u knjigama i dugo čuvamo.

Foto: www.feritradition.com

Autor: Ljiljana Lazić

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>