Da li je neverstvo u braku ikada OK?

Nemojte misliti da ćete naći odgovor na pitanje iz naslova – više nas interesuje vaše mišljenje na goruću temu. Neverstvo boli i nema lakog odgovora na ovo pitanje, a nije lako ni oporaviti brak od ovakvog udarca, ali znate kako kažu – ne sudi da ti ne bi bilo suđeno i nikad ne reci nikad. Nema osobe koja se ne boji neverstva, ili partnera koji ne bi bio užasno povređen kada bi ga voljena osoba prevarila. Ipak, takve stvari se dešavaju – čak jedna trećina brakova će, statistički, pretrpeti neverstvo. Interesantno, većina prevara dešava se u drugoj godini braka, a čak 17 % ispitanih priznaje da su partnera prevarili sa sestrom ili bratom partnera. 36 % preljubnika se ipak odlučilo za konvencionalniju metodu – varanje sa kolegom.

Da boli i da se dešava smo apsolvirali, ali da li bismo mogli i da oprostimo? Da li je varanje nekada potpuno razumljivo?

U svakoj priči postoje dve strane – nije ništa crno belo.

SNAGA ZA ODLAZAK

Svi smo čuli o brakovima koji su se raspadali godinama – partneri su stalno bili nezadovoljni, svađe su bile konstantne, možda je bilo čak i nasilja, ali niko nije imao snage da ode – dok neko nije počeo da švrlja. U tom slučaju, varanje ispada srećna okolnost koja je stavila tačku na dugogodišnje mučenje.

 

PROČITAJTE I OVO: Nasilje u braku i šta raditi?

BRAK BEZ SEKSA

Kada jedan partner uskraćuje seks u braku nedeljama, mesecima, godinama, da li je razumljivo da ovaj drugi počne da vara partnera iako ga voli? Ako je već probao da reši problem, ne želi razvod, da li onda može da dobije “opravdanje” ili i dalje varanje nije ok?

Ljudi ipak imaju potrebe, a brak bez seksa donosi i manjak samopouzdanja, osećaj odbačenosti i nevoljenosti. Šta biste vi uradili da se nađete u ovoj situaciji?

PROČITAJTE I OVO: Koliko je vama važan seks u braku?

OKO ZA OKO

Ako saznate da vas je partner prevario, da li je onda fer da i vi prevarite njega po Hamurabijevom zakoniku, ili varanje ni tada nije ok, naravno pod uslovom da ne želite da se razvedete, a ni da stoti put ostanete dužni?

GIF: Giphy

DOGOVOR

Ako se dva partnera dogovore za dozvolu, onda bračni izleti nikog ne povređuju, ali to onda najverovatnije ne može ni da se definiše kao varanje, već samo kao seks van braka. Da li biste vi dozvolili ovakav dogovor?

Da li možda znate situacije u kojima smatrate da je varanje bilo potpuno opravdano ili ste u svakoj mogućoj situaciji protiv toga?

GIF: Giphy

Šta raditi kao alternativu datim scenarijima (recimo, šta da radi muž čija žena već mesecima neće seks, a imaju decu i on ne želi razvod)?

Baš nas zanima vaše mišljenje?

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>