7 najčešćih razloga za razvod

 

 

Sigurno ste primetili da je razvod sve češća pojava i kod nas i u svetu. Na oltaru se kaže “dok nas smrt ne rastavi”, ali danas ljudi pod “smrt” svataju i “ubijanje u pojam”. Šalu na stranu, razvod je nešto kroz šta niko ne želi da prolazi. Bolno je i stresno i razočaravajuće. A zašto bismo mi sada govorile o tome, kada se vi tek udajete? Zato što je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Dobro je videti “gde je drugima zapelo”, da se ne sapletete i vi na istom mestu.

Prelistajte najčešće svadbene zamke i naučite iz tuđih grešaka.

Manjak posvećenosti

Čak 73 % razvedenih parova su ovo naveli kao razlog za razvod. Dobrih 62% razvedenih pojedinaca reklo je da bi želeli da se njihov supružnik više trudio da do razvoda ne dođe, a 21% da bi voleli da su se oni sami oko toga potrudili.

breakup-broken-heart-computer-divorce-hate-Favim.com-121258

Previše svađanja

Ovaj “dealbraker” je navelo čak 58% razvedenih. Svađanje koje ne vodi rešenju može strašno da ošteti vezu, a svi znamo da je svađanje iscrpljujuće. Marljivo birajte svoje bitke.

21 struds

Prevara

Pedeset pet posto razvedenih se požalilo na partnerovu nevernost kao razlog za razvod. Pazite!

tumblr_lxnip2Zi6p1r1uuc8o1_500

Stupanje u brak u mladosti

Dobrih 45% kaže da su godine kada su se uzeli igrale važnu ulogu u njihovom razvodu. Pre braka se treba iživeti.

tumblr_lfbf9jBL5H1qbv4sdo1_500[3]

Nerealna očekivanja

Isti procenat tvrdi da su njihova očekivanja bila nerealna i neispunjiva, pa je to dovelo do razočarenja i razvoda.

tumblr_m08uckkLkQ1r34zi2

Nejednakost

Kada jedna osoba oseća da je na njima mnogo veća odgovornost nego na partneru ili oseća nejednakost u bilo kom smislu, to bi mogao biti problem.

tumblr_mdve8iW0y61ro2ao9o1_500

Nepripremljenost

Mnogi su rekli da ” nisu znali u šta se uvaljuju” kada su odlučili da se venčaju. Ako sumnjate da je to i vaš slučaj, ne brinite. Umesto psihologa i knjiga samopomoći, bolje je da pričate o braku sa svojim roditeljima ili drugim dugo venčanim parovima da biste zamislili kako to izgleda. Baka i deka su još uvek živi i zajedno su? Pitajte ih kako su došli do zlatne svadbe. Biće srećni što ste ih pitali za savet, a verovatno oni najbolje i mogu da vas posavetuju.

Sada kada znate gde je kamenje o koje možete da se sapletete, pažljivo osvetlite put ka bračnoj sreći.

Ljubav i poštovanje su značajna stvar, a uvek je dobro setiti se reči Duška Radovića. Ne bi čak bilo loše da odštampate i uramite taj čuveni govor. Stavite ga negde gde ćete ga često viđati.

“Brak se uređuje zakonom samo onda kad ne može drugačije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi.

… Bogatite svoj zajednički život, borite se za raznovrsnost života, budite realni i odmereni kad
određujete svoje ciljeve i zelje, jaki i uporni kad treba da ih ostvarujete.

 

… Ne možete se baviti samo ljubavlju. Ljubav je lepa samo kad se podrazumeva, kad prati sve ostale naše aktivnosti, kad nam daje snage da se što uspešnije ostvarimo kao ličnosti i članovi društva…

Budite ljubomorni, ne jedno na drugo, već na svoj brak. Čuvajte ga i branite od svih iskušenja, smatrajte ga dragocenim za svoju sudbinu i sreću.”

Foto: Tumblr; Autor: Anđela Popović

 

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>