Svadbeni zaveti

Globalizacija doprinosi tome da se brojni običaji koji tradicionalno ne pripadaju našem podneblju niti kulturi, upražnjavaju. Jedan od takvih običaja je i pisanje svadbenih zaveta.

Ideja koja stoji iza pisanja svadbenih zaveta je sledeća: mlada i mladoženja pišu zavete kojima se međusobno obavezuju na ono što su napisali. To su najčešće obećanja o večnoj ljubavi, bliskosti, ono čuveno “u dobru i u zlu” koje je utkano u brojne običaje koji nisu deo samih zaveta. Kako će oni biti sročeni, zavisi od maštovitosti i literarih umeća mladenaca.

Čitanje zaveta može se videti i na našim venčanjima, doduše – ne često. Ono podrazumeva iskazivanje emocija na način koji često može biti previše intiman za mladence, pa se u taj proces ne uključuju zvanice na svadbi. Oni koji nemaju problem sa takvim javnim nastupom, mogu svom venčanju da podare takvu notu iskrenosti i intimnosti, dok oni kojima je to previše, isto mogu da obave u četiri oka.

Veličina svadbe takođe može da ima uticaja na to da li smo spremi na javno zavetovanje ili ne. Male svadbe su po svojoj prirodi intimnije, pa je češće da će se na njima mladenci upustiti u čitanje svojih obećanja jedno drugome. Međutim, to svakako nije pravilo, s obzirom na to da u prvom redu zavisi od želja i preferencija mladenaca.

PCR12_0000013S216X_0182668_W1_SQ

Zaveti na našem podneblju nisu uobičajeni, što znači da može doći do izvesnog nerazumevanja okoline za to. Ipak, mladenci koji se za njih ipak opredele, najčešće su svesni toga, a od njih zavisi da li će i koliko dopustiti da im ustaljene socijalne konvencije opstruišu namere u vezi sa sopstvenim venčanjem.

Ono što svadbeni zaveti treba da imaju to je iskrenost. Oni odražavaju osećanja koja mladenci gaje jedno spram drugog, ali i reflektuju njihove ideje i očekivanja o braku. Jedino pravilo je da budu od srca, a da li će biti u formi nespretne ljubavne pesmice iz četvrtog razreda osnovne ili pravo poetično remek-delo – nevažno je spram ideje koja stoji iza njih.

Uostalom, zar ne bi bilo lepo da se, pored uspomena sa venčanja u vidu sačuvanog bidermajera, slika, video snimka i svega onoga što je sačuvano kao uspomena da taj poseban dan, tu nađu i zaveti? Mladenci se njima, u slučaju bračne krize, uvek mogu vratiti i podsetiti šta je ono što ih je spojilo i učinilo supružnicima. Oni se pišu na samoj nultoj tački braka, pa zato mogu da predstavljaju odličnu bazu, to jest neku vrstu ugovora, osim onog formalnog, na koji mladenci pristaju.

Foto: onewed.com, personalcreations.com/Autor: Ina Poljak

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>