Rusinski venčić

Rusini imaju neke veoma lepe svadbene običaje. Jedan od njih je veoma dirljiv i predstavlja opraštanje buduće mlade od svojih još neudatih drugarica. One su zajedno, veče pred svadbu uvijale venčiće koji su se “prodavali”. Taj običaj takođe svedoči o više puta spominjanom devojčinom prelasku u drugi status, i njeno simbolično odvajanje od ostalih devojaka. To nije klasično devojačko veče, već intimno druženje ispunjeno zajedničkim poslom.

 

Sa druge strane, “svaškino veče” je ono u kojem se mladoženja oprašta od svojih drugova. Svatovi gotovo uvek idu po mladu i taj se običaj do danas zadržao, kao i onaj u kojem se pred mladoženju izvodi nekoliko lažnih mladi.

Posle venčanja, mladenci sa svitom odlaze u mladoženjinu kuću, gde ih dočekuje njegova majka koja im daje svetu vodicu i svadbeni hleb i time učvršćuje njihovu bračnu vezu. Pored toga što naglašava važnost ovog trenutka upotrebom ovih sakralnih objekata, činjenica da baš mladoženjina majka daje mladencima da jedu i piju, svedoči o jednoj dubljoj predstavi po kojoj mladin dolazak u mladoženjin dom predstavlja i “odmenu” i  pomoć u kućnim, domaćičkim poslovima. Danas se na to, naravno viče ne gleda na ovaj način, i mladenci često ne žive sa mladoženjinim roditeljima. Mlada svatovima daruje venčane peškire, a drugog dana posle svadbe, njene stvari se dovoze iz njene stare kuće u novi dom.

Vencic

Kako su rusinske svadbe nekada znale da traju i dva, ili čak više dana, običaj koji je možda najvažniji u tom korpusu odvijao se upravo drugog dana svadbe.

Drugi venac

“Čepenje mlade” je važan čin koji, opet, kao i u gotovo svim tradicionalnim običajima ima za cilj da obezbedi plodnost i osigura budući porod. Verujem da se ovaj običaj održao, bez obzira što je njegovo pravo značenje možda zaboravljeno. On se odvija tako što mladu drugarice i stari svat odvedu sa svadbenog veselja gde je češljaju kosu, i skidaju joj zeleni venac sa glave, zamenjujući ga novim. Simbolika zelene boje je potpuno jasna, njena mladost i nezrelost se završavaju, i počinje novo poglavlje u njenom životu. Potom joj daju da drži malo muško dete, kako bi, po analogiji, i ona uskoro rodila. Najvažnija promena se očituje u promeni frizure, odnosno načina češljanja. Devojka postaje žena.

Foto: theglitterguide.com innerus.org brides.com,  Tekst: Bojana Đorojević

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>