Kako da vam novac ne uništi brak

Nije nikakva tajna da svađe o novcu mogu da izazovu velike probleme u braku i vezi. Ček petina zahteva za razvode navodi svađe oko finansija kao osnovni razlog prestanka braka, dok se novac u mnogim istraživanjima navodi kao osnovni problem u partnerskoj vezi. Bez obzira da li se spremate da kažete “DA” ili razmišljate da kažete “NE VIŠE”, postoji mnogo načina da sprečite da razvod ili problemi u braku imaju povod u parama.

NE UVALJUJTE SE U KATASTROFU

PROČITAJTE I OVO: Kako da uštedite na venčanju

Mnogi parovi brak već počnu u dugovima jer se odlučuju za venčanja koja ne mogu da priušte – uzimaju pozajmice, kredite ili očekujući da koverte pokriju sve troškove venčanja, potroše svu ušteđevinu – a onda stigne manje koverti, a više ružnih vaza za cveće. Ne započinjite brak dugovima!

Pročitajte i ovo: Kada on zarađuje više od vas

RAZGOVARAJTE O PROBLEMIMA

Pre nego što uđete u brak, vreme je za jedan neprijatan, ali obavezan razgovor – o novcu. Morate reći tačno u kojoj ste situaciji, da li imate dugove, koliko zarađujete. Ako ste u braku, a to još niste uradili, sada je pravo vreme da to uradite.

RAZUMITE KAKO VAM PARTNER RAZMIŠLJA O NOVCU

FOTO: Shutterstock

Neke svađe koje deluju ka svađe o novcu su ustvari razlike u temperamentu i govore o karakteru. Treba da razumete da li je vaš muž više okrenut potrošnji na hedonizam ili obezbeđivanju sigurnosti – pre braka.

CILJEVI TREBA DA BUDU ZAJEDNIČKI

Bitno je da imate dogovor za šta zarađujete – da li želite da trošite na zabavu ili štedite za širenje porodice ili možda želite da renovirate stan. Bitno je da oboje gurate ka istom cilju da biste izbegli konflikte. Ne bi bilo loše da svake godine porazgovarate o ciljevima ne bi ste li sačuvali mir u kući i bili što finansijiski stabilnija porodica.

NAPRAVITE KUĆNI BUDŽET ZAJEDNO

Iako možda sastavljanje kućnog budžeta ne spada baš u predigru, strašno je važno da ga imate – a ima ga samo trećina parova. Tako ćete znati gde ide novac koji zarađujete, koji troškov su u redu i na šta i koliko trošite. Držite se tog budžeta i izbećićete svađe.

BEZ TAJNI, MOLIM

FOTO: The preffered reality

Morate da prestanete da krijete od partnera na šta trošite pare, pošto je to najbrži način da se posvađate i izazovete dugoročne probleme u braku. Ako ste u finansijiskom problemu, nemojte da kupujete cipele krišom novcem koji vam treba za otplaćivanje kredita – naravno da će to da vam napravi haos.

ALI, NAPRAVITE MALO MESTA ZA DISANJE

Dogovorite se za odvojeni budžet za oboje o kom ne morate davati objašnjenja, da ne bi ispalo da morate da zovete muža da vidite da li je ok da odete na depilaciju ili popijete čašu vina sa drugaricama. Naravno, u granicama razuma. Možda možete da odvojite 20, a možda 50 evra? U svakom slučaju, trebalo bi da to uradite.

I naravno upamtite: vi ste sada više od ljubavnika, vi ste partneri u životu. Tako se i ponašajte.

 

Pročitajte i sledeće preporučene tekstove:

Nema komentara još uvek. Budite prvi!

Dozvoljeni HTML tagovi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>